Cea mai bună baclava trebuie să fie perfect însiropată și să conțină un mix de alune și nuci proaspete foarte aromate. Este un desert destul de simplu, dar are micile lui secrete, dacă vrei să iasă perfect, să crească frumos și să ți se topească în gură.

Ingredientele necesare pentru baclava

  • 16 foi subtiri de plăcintă
  • 600 g miez de nuci/alune/fistic măcinat fin
  • 250 g unt/margarină
  • 600 ml apă
  • 500 g zahar tos fin
  • Sucul de la o lămâie

Trucuri pentru cea mai bună baclava

  1. Ține cont de faptul că siropul se toarnă rece peste baclava, după ce aceasta s-a copt la cuptor. Așadar, este bine să începi prin prepararea siropului din 500 gr de zahăr fin la 600 ml de apă. Se topește complet zahărul până se leagă siropul și la final se adaugă zeama de lămâie.
  2. Folosește diverse nuci, nu doar miezul de nucă tradițional, pentru a da o aromă cât mai variată prăjiturii. Dar, înainte de a măcina fin toate nucile, este bine să le coci puțin la cuptor și să le lași să se răcească complet. Folosește miez de nucă, migdale, alune de pădure și fistic. Toate acestea vor da un gust delicios și tu vei face cea mai bună baclava.
  3. Fiecare foaie de plăcintă se unge cu unt topit. Se pun câte 7 – 8 foi bine unse cu unt la baza tăvii, se presară miezul măcinat de nuci și se pun deasupra alte 7 – 8 foi bine unse fiecare cu unt. La final, deasupra se unge baclavaua cu unt.
  4. Nu uita să tai prăjitura în pătrățele înainte de a coace la cuptor. Așa se va însiropa mai ușor și va fi mai ușor de scos din tavă.
  5. Baclavaua se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 25 de minute, până se rumenește frumos.
  6. Se toarnă siropul de zahăr peste baclavaua fierbinte, imediat ce este scoasă din cuptor. Se decorează fiecare pătrățel cu miez de nucă și scortisoara sau cu fistic și se lasă baclavaua să se răcească la temperatura camerei. Între timp, foile de plăcintă vor absorbi tot siropul. Se pune tava la frigider și se servește a doua zi, când este perfect însiropată și aromată.
  7. Pentru un gust deosebit, se poate adăuga apă de trandafiri pentru a înlocui jumătate din cantitatea de apă pentru sirop, adică 300 ml de apă de trandafir.
  8. Tot pentru o aromă deosebită se poate adăuga zahăr vanilinat sau esență de vanilie la sirop.

Baclava de post

Foile de plăcintă din comerț nu conțin unt și pot fi folosite în perioada postului. Iar rețeta de baclava poate fi adaptată pentru a face un desert delicios de post. Este suficient să înlocuiești untul cu o margarină de calitate, în care mai adaugi puțin ulei de floarea soarelui.

Astfel, te poți bucura și în postul Crăciunului de o prăjitură aromată și bogată în nucă, o adevărată delicatesă turcească pe care o poți servi cu ceai sau cafea în diminețile reci.

foto: Shutterstock