Una dintre cele mai frumoase plante de ornament pe care le poți cultiva în grădină pe timp de iarnă este varza decorativă. Această plantă, înrudită cu varza de consum, surprinde prin culorile ei vii și pastelate, de la roz și rubiniu, la violet intens. Dar și forma plantei este apreciată de cunoscători. Rozeta de frunze mari și frumos colorate seamănă cu un trandafir, iar acest lucru face varza decorativă foarte populară în grădini și parcuri.

Varza decorativă – cum trebuie îngrijită planta

Varza ornamentală sau varza decorativă este denumită științific Brassica oleracea, varietatea acephala. Așa cum îi spune numele, este varietatea pur decorativă a verzei de consum, cultivată pentru frunzele ei decorative. Acest soi de varză nu formează căpățână și nu se cultivă pentru consum. În schimb, este des plantată în grădini urbane și parcuri toamna târziu, pentru frunzele ei frumoase și viu colorate.

Planta este răspândită în Europa și în nordul Africii, dar abia în ultimii ani a devenit tot mai des folosită și în România. Este o plantă anuală, așadar ea va rămâne frumoasă și viu colorată doar un singur sezon de iarnă.

Nu este deloc o plantă pretențioasă, poate fi plantată în diverse tipuri de sol, are nevoie doar de o zonă însorită și de apă în mod regulat, atunci când se usucă pământul din jurul ei.

Varza de ornament poate fi plantată atât în grădină, cât și în vase sau jardiniere largi care pot fi ținute pe terase sau pervazul ferestrelor până la primele nopți geroase. Este o plantă foarte rezistentă la frig, iar frunzele ei arată spectaculos chiar dacă ninge. Planta rezistă bine peste iarnă, multe exemplare viguroase pot trece de perioadele geroase și înfloresc în cursul primăverii viitoare.

Cum se cultivă varza de ornament

Dacă vrei plante decorative și colorate în grădină pe timpul iernii, poți semăna semințe de varză decorativă primăvara, în lunile aprilie – mai.

Semințele se seamănă la o distanță de 15 – 20 cm, pe un strat de pământ bine săpat și mărunțit. Se acoperă cu un strat subțire de pământ afânat și se udă din abundență. Varza decorativă germinează în câteva zile și se dezvoltă pe parcursul verii, formând rozete de frunze deosebit de frumoase, ca niște corole de trandafiri.

Există diverse soiuri de varză decorativă, unele pitice de 10 – 20 de cm înălțime, altele mai înalte, de aproximativ 30 – 40 cm înălțime. Cele mai apreciate sunt soiurile pitice colorate în roz, crem, mov sau cu două culori: mov și verde, crem și verde.

De ce se plantează varza de ornament toamna

Pentru o grădină plină de culoare iarna, poți cumpăra verze de ornament deja mature și le poți transplanta într-un loc însorit și adăpostit din grădină. Ele se plantează de obicei toamna, în lunile octombrie – noiembrie, deoarece au un mic secret: culorile frunzelor devin mai vii și mai frumoase în anotimpul rece. Abia când temperaturile scad spre 10 sau 5 grade Celsius ziua, culorile mov, roșii sau roz ale plantelor se intensifică.

De aceea, se recomandă să plantezi varza decorativă toamna târziu în grădină sau în jardiniere și te vei bucura de culorile ei toată iarna. Este important ca planta să aibă lumina directă a soarelui pentru a se menține frumoasă, dar tolerează și spații ușor umbrite lângă copaci sau garduri.