Tigăile din ceramică au proprietăți deosebite, iar alimentele gătite în aceste tigăi sunt mult mai gustoase. În plus, se poate folosi doar o cantitate mică de grăsime, spre deosebire de tigăile obișnuite, unde trebuie să pui mult ulei pentru a prăji carne sau cartofi.

Cum alegi o tigaie de ceramică de calitate

Trebuie să știi că, la bază, tigăile din ceramică sunt realizate din metal, de obicei din inox, și sunt acoperite cu un strat non aderent din ceramică. Stratul superior, realizat din ceramică de înaltă calitate, este rezistent la temperaturi foarte ridicate, este rezistent la zgârieturi și împiedică alimentele să se ardă și să se lipească.

Alege întotdeauna o tigaie din ceramică de calitate, chiar dacă este mult mai scumpă decât una din teflon. Cu cât este mai grea, cu atât îți arată că materialul de bază este un inox de bună calitate.

Tigăile ceramice prea ușoare și ieftine sunt realizate din materiale de slabă calitate, iar învelișul ceramic se va deteriora în câteva luni. Trebuie să citești cu grijă eticheta și să alegi o tigaie cu 4, 5 sau 7 straturi ceramice. Cele care au doar 2 – 3 straturi ceramice sunt mai puțin rezistente.

Ține cont de faptul că o tigaie ceramică de calitate slabă ascunde metale care îți pun sănătatea în pericol, așa cum este plumbul sau cadmiul. Folosește întotdeauna tigăi de calitate ridicată, de la producători consacrați.

Ce beneficii au tigăile din ceramică pentru alimente

Spre deosebire de tigăile din metal, tigăile din ceramică păstrează mai bine umezeala din alimente. Astfel că poți găti pește sau fileuri de pui cu foarte puțină grăsime, poți găti omletă doar cu o lingură de ulei și vei mânca mai sănătos.

În plus, tigaia din ceramică este excelentă pentru a prepara legumele, ea păstrează mai bine sucurile din legume și vitaminele, iar acestea vor avea un gust mai bun.

Proprietăți deosebite

Stratul de ceramică împiedică arderea alimentelor, chiar dacă tu uiți câteva minute să supraveghezi tigaia.

Ceramica distribuie căldura uniform, spre deosebire de tefal sau orice alt metal care se încinge rapid în zona în care ia contact cu flăcările.

Alimentele se gătesc mai ușor și mai repede.

Ceramica nu absoarbe nici grăsimile, nici pigmenții sau aromele din alimente, astfel că nu reține mirosurile de ceapă, usturoi sau pește. După ce ai prăjit ceapă în tigaia de ceramică, după ce o speli corect nu mai rămâne nicio aromă de ceapă.

Ea previne lipirea alimentelor și se curăță foarte ușor, doar cu apă caldă și puțin detergent de vase.

Pentru a te bucura de toate aceste calități ale tigăilor din ceramică, trebuie doar să fii atentă să nu le zgârii cu instrumente ascuțite, să nu le freci cu bureți abrazivi sau cu bureți din sârmă și să nu le scapi pe gresie.

Tigăile din ceramică sunt rezistente, le poți avea ani de zile, dacă le întreții corect și dacă le cureți imediat după fiecare folosire. În plus, le poți folosi și în cuptor, dacă au mânerul detașabil.