Avionul este considerat unul dintre cele mai sigure mijloace de transport, dacă ne raportăm doar la numărul de victime rezultat din accidente. Însă, în ceea ce privește siguranța zborului, acesta are la bază și câteva alegeri importante, printre care locurile din avion. Iată care sunt locurile considerate cele mai sigure dintr-un avion.

Locuri sigure în avion

Potrivit studiilor efectuate, specialiștii susțin faptul că, în urma analizei accidentelor de aviație, scaunele din spate și din mijloc au avut cea mai mica rată de deces, și anume 28%, comparativ cu 44% pentru scaunele aflate lângă culoarul ce traversează avionul.

Sursă info: iflscience.com

Care sunt cele mai confortabile locuri din avion

Alese după acest criteriu, scaunele din față ale avionului sunt considerate cele mai confortabile, deoarece acestea au cel mai mult spațiu între ele și asigură mai multă liniște.

Acestea sunt situate în apropierea ușii navei de zbor, însă în ciuda confortului adus, nu sunt considerat a fi cele mai sigure.

De asemenea, și scaunele situate în zona aripilor sunt considerate confortabile, deoarece și ele asigură un spațiu mai extins. De asemenea, ele sunt considerate și mai sigure în timpul turbulențelor.

Însă, în această zonă se află și rezervoarele de combustibil, care riscă să ia foc în timpul unei coleziuni, iar asta nu le mai face atât de sigure în cazul unui impact. Chiar și așa, șansele de supraviețuire ale călătorilor din zona de mijloc a avionului sunt cu până la 7% mai mari spre deosebire de călătorii poziționați în rândurile din față ale avionului.

Locurile din spate ale unui avion nu sunt cele mai confortabile, nici în ceea ce privește spațiul, dar nici din punct de vedere al zgomotului. Aici se resimt cel mai tare zgomotul motoarelor, dar și turbulențele din timpul unui zbor.

Însă, important de știut, este faptul că, dacă este o situație de urgență, pasagerii aflați pe locurile din spate au șanse mai mari de supraviețuire, deoarece, în general, accidentele se produc în momentul decolării ori aterizării, iar zona din față a avionului este cel mai mult expusă.

Sursă info: time.com

Cum sunt numerotate locurile în avion

În cazul fiecărui avion, dispunerea scaunelor diferă. Singura ordine variabilă, care este mereu constantă, este ordinea rândurilor care pornesc întotdeauna de la 1, din fața avionului, și ajung la numerele din spatele avionului.

Există două tipuri de companii care operează zboruri, și anume companii Low Cost și companii de Linie.

Aparatele de zbor ale companiilor Low Cost sunt, de cele mai multe ori, compuse din două rânduri ce sunt poziționate stânga-dreapta, fiecare rând cu câte trei scaune.

Aparatele de zbor ale companiilor de Linie sunt companii care operează zboruri de lungă durată și din acest motiv au clase diferite. De regulă, aceste companii au trei rânduri, două poziționate la geam, cu câte două sau trei locuri, iar rândul din mijloc cu câte patru locuri.

Numerotarea locurilor din avion începe din față. Se începe de la 1 și se termină la ultimul rând din spatele aeronavei.

Numerotarea locurilor în aeronavele din cadrul companiilor Low Cost este astfel: 1 -ABC-DEF.

  • Numerotarea A și F este pentru scaunele poziționate la geam.
  • Numerotarea B și E este pentru scaunele poziționate în mijlocul rândului.
  • Numeroatea C și D este pentru scaunele care sunt poziționate lângă culoar.

Configurația avioanelor de Linie diferă de la o aeronavă la alta. Numerotarea poate începe de la 1, AB-DEFG-JG ori ABC-DEF-HJK.

Cum sunt numerotate locurile în avion

De ce lipsește locul 13 din avion

Dacă te-ai uitat cel puțin o data pe numerotarea locurilor, cu siguranță ai observat că nu există numărul 13. Deciziile din cadrul aviatic sunt luate întotdeauna cu scopul de respecta siguranța cetățenilor.

Pentru a răspunde la temerile anumitor culturi, multe companii au anunțat că au renunțat la folosirea numărului 13 în aeronave, deoarece numărul era considera unul care aduce ghinion.

Sunt companii care au scos și numărul 13 de la numerotare, deoarece, în Italia, numărul 17 este considerat unul cu ghinion din cauza semnificației cifrelor romane.

În limba latină, 17 este XVII, rearanjarea lor este VIXI, care se traduce prin “viața mea s-a încheiat”.

Sursă info: thepointsguy.com

Ieșirile de urgență din avion

În cazul locurilor de la ieșirile de urgență din avion, există câteva reguli pe care companiile aeriene le respectă. Aceste locuri nu se vor oferi persoanelor cu vârsta mai mica de 15 ani, dar nici vârstnicilor, femeilor însărcinate sau persoanelor care se confruntă cu probleme medicale.

Nu se oferă aceste locuri persoanelor menționate mai sus, deoarece în rândul acestor locuri se află ieșirile de urgență și poate există riscul, minim, însă trebuie menționat, de a se deschide ușile, iar în situația în care este nevoie de ajutor, aici trebuie să fie așezate persoane dispuse să ajute în caz de urgență.

Persoanele aflate în dreptul ieșirilor de urgență trebuie să înțeleagă instrucțiunile primite din partea echipajului de zbor și să acționeze la nevoie.

Scaunele de pe rândurile aflate în dreptul ieșirilor de urgență nu se rabatează, nu se întind pe spate. În cazul unei evacuări, dacă spătarul ar putea fi rabatat, acesta ar împiedica o ieșire facilă, iar evacuarea de urgență ar putea fi îngreunată.

Așadar, alegerea scaunului din avion are la bază câteva reguli de siguranță pe care ar fi bine să le știi înainte de a lua decizia finală în ceea ce privește locul. Măsurile de siguranță în timpul zborului trebuie să primeze în detrimentul confortului ales în avion.

Citește și: Care este diferenţa dintre meniul a la carte şi meniul zilei, table d’hôte

Sursă foto: 123rf.com