Păstrăvul afumat la cobză, tocineii, balmoșul sau ciorba rădăuțeană sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute specialități culinare din Bucovina pe care turiștii abia așteaptă să le guste în periplul lor pe la celebrele mănăstiri din nordul Moldovei.

Bucătăria bucovineană este celebră în țară și pe bună dreptate! Preparatele gospodinelor din această regiune sunt savuroase, delicioase și mai toate respectă încă rețete vechi, de pe vremea bunicilor și străbunicilor. Până și mâncărurile lor de post sau rețetele simple de la mănăstire au un gust atât de bun, că este prea greu să le reziști. Și multe dintre cele mai îndrăgite specialități culinare din Bucovina sunt stropite din belșug cu smântână grasă și gustoasă, de te lingi pe degete.

Mâncăruri vechi sau împrumutate, specific bucovinene

Tochiturile și borșurile din Bucovina sunt neîntrecute în țară. Cine nu a gustat vreodată o ciorbă rădăuțeană? Sau cine nu a gustat un balmoș? Iată câteva preparate pe care musai să le încerci când mergi în vacanță printre Obcinele Bucovinene.

Iar dacă poposești pe la mănăstiri trebuie să întrebi de cârnați din legume la Putna, de sarmale cu urdă la Sucevița sau de plăcinta cu ciuperci la Dragomirna.

Din bucătăria germană, poloneză sau austriacă, bucovinencele au împrumutat câteva rețete pe care le-au adaptat pe gustul lor… tot cu un strop de smântână. Așa este borșul cu sfeclă roșie învățat de la polonezi sau celebrul cremșnit, căruia i se mai spune pe alocuri turta lui Napoleon.

Ciorba rădăuțeană – mereu în top specialități culinare din Bucovina

ciorbă rădăuțeană

Este o ciorbă acrișoară din carne de pasăre, dreasă bine cu smântână, cu ouă și usturoi. Ciorba rădăuțeană este un adevărat deliciu culinar cu o istorie destul de tânără. Ea a fost creată în anul 1979 în restaurantul ”Nordic” din Rădăuți de către maestrul culinar Cornelia Dumitrescu. Se spune că talentata bucătăreasă a încercat să găsească o variantă delicioasă a ciorbei de burtă, dar din carne de pasăre, la rugămintea soțului ei. Iar rezultatul a cucerit imediat întreaga țară, ba chiar ne mândrim cu ciorba rădăuțeană și peste hotare.

Este o ciorbă pentru care se fierb diverse bucăți de pui, inclusiv pieptul, tot felul de legume și zarzavaturi, care la urmă se îndepărtează, astfel încât ciorba să fie cât mai clară. Se lasă doar pieptul de pasăre tăiat cubulețe și câteva rondele de morcovi pentru culoare. Ciorba se acrește cu oțet, se condimentează cu usturoi, sare și piper și se drege cu smântână și ouă. Se servește cu verdeață proaspăt tocată! O bunătate de te lingi pe degete!

Balmoșul bucovinean

Este un preparat pe bază de mălai și smântână care a fost inventat de ciobanii bucovineni pe vremea stră-străbunicilor noștri. Este o mâncare sățioasă, dar foarte grasă, care se servește fierbinte în zilele geroase se iarnă.

Balmoșul se face din smântână sau jintuială (zer) puse la fiert cu unt, peste care se presară mălaiul fin în ploaie. Spre final, când mălaiul este bine fiert, se adaugă telemeaua rasă. Se servește fierbinte cu o bucățică de unt deasupra și o cană mare de iaurt acru.

Tocineii din cartofi

Un alt preparat care se servește cu smântână se face din cartofi dați pe răzătoare, amestecați cu făină și ou. Se formează chifteluțe lunguiețe și plate, se prăjesc în ulei încins și se presară cu sare. Se servesc cu smântână sau lapte acru.

Cuiburile de cinci sarmale

Gospodinele din Bucovina se întrec să pregătească cele mai bune sarmale din țară, mai ales de Crăciun. Este un obicei vechi în această parte a țării să servești la masa de Sărbătoare cuiburi de cinci sarmale: cu carne de pasăre, cu orez, cu carne de vită, cu carne de porc și cu ciuperci. Fierte în vin, între straturi de slănină și jumări aceste sarmale ți se topesc în gură de bune ce sunt!

Păstrăvul la cobză

Peștele este eviscerat, presărat doar cu sare și piper și pus la afumat cu fum din crengi și conuri de brad. Apoi este ambalat în cetină de brad aranjată în formă de cobză. Păstrăvul afumat cu cetină de brad este foarte delicios și se consumă ca atare sau în diverse sandviciuri și salate cu legume și maioneză.

Hribii cu smântână

hribi proaspeți

Nici nu se putea tocăniță de ciuperci mai bună și aromată fără smântână! Mâncărica scăzută de hribi, gătită cu unt, cu smântână și cu mărar din belșug este un adevărat deliciu. Se servește fierbinte cu mămăligă aurie, cu un cârnat picant sau cu murături.

Borșul de barabule și sfeclă roșie

Este un borș împrumutat de multă vreme din bucătăria poloneză și se gătește și acum aproape în toate casele bucovinene. Este un borș acru, spornic, plin de sănătate care se servește cu o lingură mare de smântână și cu mămăligă fierbinte.

Învârtita cu mac

Este un soi de cozonac bogat în semințe de mac, care se face în Bucovina și în alte regiuni din Moldova după o veche rețetă preluată din bucătăria austriacă. Pe vremuri, femeile din Bucovina cultivau maci pentru semințe în ogradă și îi foloseau în mod deosebit pentru aluaturi și prăjituri.

Învârtita cu mac se face din aluat pufos de cozonac, umplut cu semințe de mac, cu zahăr și puțin lapte să lege semințele. Se mai adaugă diverse arome moderne precum vanilia, romul sau scorțișoara. Este o prăjitură care se face îndeosebi la sărbători și care face deliciul unei cești de cafea sau unei căni cu lapte și cacao.