Orice gospodină știe că borcanele cu gogoșari murați se pregătesc în mod diferit față de castraveții murați sau față de gogonele. De aceea, este bine să ții cont de etapele acestui proces și de câteva trucuri esențiale pentru cei mai buni gogoșari murați adunate de la gospodine cu experiență.

Alege gogoșari proaspeți și frumoși

Calitatea legumelor contează pentru rezistența lor în timp la saramură. Gogoșarii pentru murat trebuie aleși pe sprânceană: mari, roșii, lucioși, cu gust dulce și crocanți, fără pete de mucegai.

Pentru conservele de iarnă, gogoșarii se spală bine și se taie jumătăți sau sferturi, în funcție de mărime.

Folosește oțet din vin

Evită oțetul de mere sau oțetul alimentar slab. Pentru gogoșari și pentru murături în general ai nevoie de oțet din vin de 9 grade. Acesta va menține legumele tari și crocante și va împiedica mucegaiul să îți distrugă conservele.

Opărește gogoșarii în oțet cu miere

Gogoșarii murați se pregătesc în două etape, iar prima etapă presupune scufundarea legumelor în oțet fierbinte. Se folosește un litru de oțet pentru 5 kilograme de gogoșari. Oțetul se pune la fiert cu 100 ml de miere/250 gr de zahăr, 250 ml de ulei, 3 linguri de sare grunjoasă, boabe de piper și foi de dafin (câte 2 de borcan).

Când oțetul începe să fiarbă ușor, se adaugă în oală gogoșarii. Aceștia se opăresc timp de 2 minute, apoi se stinge focul, se scot gogoșarii cu spumiera și se lasă să se răcorească în-un castron mare. Apoi se pun în borcane cât mai bine așezați, să nu rămână mult spațiu între ei.

Ai grijă să nu fierbi gogoșarii mai mult de 2 minute, pentru că se înmoaie prea mult!

Folosește hrean

Rădăcina de hrean este foarte importantă la toate murăturile, deoarece le menține tari și crocante. Cu atât mai importantă este la gogoșari. Adaugă la fiecare borcan unul sau două tije subțiri de hrean.

Folosește țelină și frunze de țelină

Țelina contribuie și ea la textura crocantă a gogoșarilor. Adaugă 2 felii de rădăcină de țelină în borcane și frunze de țelină deasupra, după ce așezi toți gogoșarii. În plus, țelina conferă un parfum deosebit murăturilor.

Folosește foi de dafin

Dafinul nu trebuie să lipsească din saramura cu oțet. Dafinul are proprietăți antibacteriene, împiedică apariția mucegaiului și menține textura gogoșarilor crocantă.

În fiecare borcan, este bine să ai cel puțin 2 sau chiar 3 foi de dafin.

Completează borcanele cu oțet

După ce așezi bucățile de gogoșari și condimentele în borcane, se toarnă saramura de oțet în mod egal în toate borcanele, apoi se completează cu oțet din vin. Este important ca saramura să ajungă la buza borcanului, să nu rămână decât un spațiu foarte mic liber. Apoi gogoșarii se fixează cu tije de țelină, se pun capacele etanș și se întorc cu gura în jos.

Borcanele de gogoșari se mai țin cu gura în jos o săptămână în cămară, apoi se întorc cu capacele în sus. Se păstrează la rece, într-o cămară întunecoasă, unde temperatura medie nu trece de 10 grade Celsius.

foto: 123rf.com