Este mult mai ușor decât pare să înlocuiești pâinea albă zi de zi, la orice masă. Pâinea este un aliment de bază pentru români și nu există masă fără pâine. Dar există alternative mai bune la pâinea albă care este plină de carbohidrați și glucide și care favorizează apariția unor probleme de sănătate serioase.

Pâinea albă, probleme de sănătate pe termen lung

Acumularea kilogramelor, obezitatea, depunerile de colesterol, dar și constipația sau hiperaciditatea, problemele cu stomacul și cu circulația sângelui sunt favorizate de consumul îndelungat de pâine albă. Este pufoasă și gustoasă, dar contribuie la apariția unor probleme medicale care necesită ulterior tratamente și diete de lungă durată.

Este mult mai bine să înlocuiești pâinea albă din timp, să alegi alte variante mai sănătoase și să ții cont de câte dulciuri mănânci și de alimentele prea grase. Pe măsură ce te obișnuiești să mănânci diverse alimente sau preparate fără pâine, vei constata că nu mai ai nevoie de ea la fiecare masă. Iar alternativele pe care le vei citi mai jos te ajută să mănânci mai sănătos.

Top 10 variante să înlocuiești pâinea albă

  1. Pâinea albă ar trebui înlocuită cu pâinea din făină integrală, care este mai bogată în fibre și previne depunerile de colesterol sau acumularea de zahăr în sânge; iar porțiile de pâine ar trebui să fie mai mici.
  2. Lipiile făcute la tigaie în casă din făină integrală sunt o alternativă bună să înlocuiești pâinea albă. Cu o lipie poți consuma salate, sosuri, iaurturi și o poți folosi drept blat de pizza;
  3. Lipiile din făină de porumb, așa numitele tortillas pe care le poți folosi pentru diverse sosuri și sandviciuri;
  4. Mămăliga are un indice glicemic scăzut și este o alternativă mai sănătoasă la pâinea albă.
  5. Ouă fierte tari: dacă pregătești o salată sau micul dejun cu brânză și legume, un ou fiert tare poate înlocui două felii de pâine albă.
  6. Rondele din orez brun, pe care le găsești în comerț.
  7. Cartofi copți la cuptor sau fierți în coajă.
  8. O porție mică de orez brun, preparat fie simplu, fie cu legume precum ardeiul gras și dovlecelul.
  9. Lipii la tigaie făcute din aluat de conopidă, care se face destul de simplu din conopidă mărunțită la robot, stoarsă bine de apă, apoi amestecată cu ouă și mozzarella.
  10. O porție mică de arpacaș bine fiert, presărat cu un strop de sare. Acesta stimulează digestia, curăță colonul și previne acumularea în exces a zahărului în sânge.