Cu greu te mai descurci azi în bucătărie doar cu un singur tocător. Ar fi bine să ai mai multe, cel puțin trei. Un tocător din lemn pentru carne și rădăcinoase. Un tocător din plastic pentru legume diverse, inclusiv pentru ceapă sau usturoi. Un tocător de dimensiuni mai mici pentru fructe. Și chiar un tocător special doar pentru pâine, în care să nu se simtă mirosul de ceapă sau verdețuri.

Iată și ce avantaje are tocătorul din lemn în comparație cu cele din plastic și care dintre ele este mai ușor de curățat.

La ce este mai bun un tocător de lemn

Fabricat din lemn de esență tare sau bambus, tocătorul de lemn se folosește în special pentru carne, șnițele, oase, costițe sau mezeluri. De obicei, tocătorul din lemn este mult mai gros decât cel din plastic și datorită dimensiunilor sale este foarte util pentru alimentele greu de tăiat.

Dar, tocătorul din lemn se uzează mai repede decât unul din plastic, se crapă și se zgârie, iar în crăpături se dezvoltă tot felul de bacterii care rămân acolo din carnea crudă sau de pe ustensilele de bucătărie, dacă nu au fost spălate corect.

Pe de altă parte, studii recente au demonstrat că bacteriile care supraviețuiesc în lemn nu sunt chiar atât de periculoase, mai ales dacă ai spălat foarte bine carnea cu jet de apă rece. Dar este indicat să folosești un tocător separat pentru carnea crudă și să nu tai pe el alte alimente precum pâinea sau brânzeturile.

Ce avantaje are un tocător din plastic

Este mai ușor, rezistă mai mult timp decât lemnul la tăieturi și se igienizează foarte bine, dacă folosești alcool sanitar, oțet sau sare. Cu timpul, însă, și în tocătorul din plastic pătrund bacteriile, iar cercetătorii susțin că acestea se înmulțesc mai ușor în plastic, decât în lemn.

Tocărul din plastic este mult mai potrivit pentru pâine, brânză, fructe și legume. În plastic nu rămâne mirosul de ceapă sau de usturoi, așa cum rămâne în tocătorul din lemn.

Cât timp este indicat să folosești un tocător

Schimbă tocătoarele, fie ele din plastic sau din lemn, după ce s-au uzat. Nu le folosi până când se tocesc de tot.

Viața lor în bucătărie poate să dureze în medie 6 – 12 luni, în funcție de cât de mult le folosești.

Ambele pot fi igienizate în soluții cu apă și bicarbonat sau cu oțet. Cel din plastic poate fi curățat și cu alcool sanitar și apoi clătit foarte bine sub jet de apă caldă.

De îndată ce tăieturile se înmulțesc pe suprafața unui tocător, cumpără unul nou și alege bambus sau un plastic dur. Mai nou, au apărut și tocătoare din sticlă securizată, de acestea pot afecta lama cuțitelor.

Citește când trebuie schimbat Tocătorul uzat și celelalte ustensile folosite des din bucătărie!