Tulburările de învățare pot face dificilă însușirea cititului, a scrisului sau a socotitului. Mulți elevi cu astfel de dizabilități se luptă din greu ca să facă față la școală cu mult timp înainte de a fi diagnosticați. Acest lucru le poate afecta stima de sine și motivația. Ar fi bine să știi cum să recunoști din timp semnele unei tulburări de învățare și ce poți face pentru a-ți ajuta copilul, dacă suferă de o astfel de problemă.

Ce este o tulburare de învățare?

Tulburările de învățare sunt probleme de procesare a informațiilor care împiedică o persoană să învețe o abilitate nouă și să o folosească eficient. Ele afectează în general persoanele cu inteligență medie sau peste medie. Ca urmare, părinții și educatorii tind să nu o observe inițial. Tulburarea apare ca un decalaj între abilitățile așteptate, bazate pe vârstă și inteligență, și performanța academică.

Citește și: Cărți pentru copii care le dezvoltă inteligența

Tulburări de învățare. Cum se manifestă dislexia

Tulburările de învățare în lectură (ex. dislexie) sunt cauzate de obicei pe dificultatea de a percepe un cuvânt vorbit ca o combinație de sunete distincte. Acest lucru poate face dificilă înțelegerea modului în care o literă sau un grup de litere reprezintă un sunet și modul în care combinațiile de litere formează un cuvânt. Problemele cu memoria de lucru pot juca, de asemenea, un rol. Copilul nu reușește să rețină informația și să o proceseze în timp util. Cele mai frecvent semn de dislexie este cititul lent, greoi. De cele mai multe ori, este trecut cu vederea pentru că ne gândim că elevul nu a exersat destul.

Ce este de făcut dacă are tulburări de învățare

”Mulți cataloghează copiii cu tulburări de învățare ca fiind leneși. De cele mai multe ori, este vorba de dificultăți reale, iar nu de lipsă de bunăvoință”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Dacă crezi că micuțul tău are aceste probleme, ”ar trebui să te adresezi unui psihiatru sau neurolog pediatric. Aceștia vor stabili un diagnostic și vă vor îndruma, dacă este cazul, către o anumită terapie, care se poate desfășura cu ajutorul unui psiholog clinician sau logoped”.

Dacă, după evaluare, medicul constată că totul e în regulă și că nu se evidențiază probleme de ordin cognitiv, atunci s-ar putea să fie lipsă de motivare și lene. În acest caz, ține legătura cu învățătoarea și consilierul educațional din școală și urmează sfaturile lor. Dacă diagnosticul se confirmă, ”îți poți sprijini copilul documentând-te cu privire la tehnici educaționale specifice, tratând-ul cu foarte multă răbdare și arătându-i că îl accepți și iubești așa cum este. Dislexia poate afecta stima de sine și acest lucru îngreunează ameliorarea simptomelor”, constată specialistul. 

Citește și: Când are nevoie copilul de psiholog, psihiatru sau logoped

Semne că are tulburări de învățare

Copilul ar putea avea o tulburare de învățare dacă:

• Nu stăpânește abilitățile de citire, ortografie, scriere sau matematică la nivel lui de vârstă;

• Are o scriere de mână greu de citit;

• Are dificultăți în înțelegere și respectarea instrucțiunilor;

• Are probleme cu amintirea a ceea ce tocmai i-a spus cineva;

• Nu are coordonare în mers, sport sau alte abilități, cum ar fi ținerea unui creion;

• Pierde cu ușurință obiecte;

• Are dificultăți în înțelegerea conceptului de timp;

• Rezistă la efectuarea temelor sau activităților care implică citirea, scrierea sau matematica sau, în mod constant, nu poate finaliza temele fără ajutor;

• Are reacții emoționale negative la școală în timpul activităților academice, cum ar fi temele sau citirea.

Citește și: De ce copilul nu vorbește încă și ce este de făcut

Când se diagnostichează tulburările de învățare

”Tulburările de învățare se diagnostichează abia la școală, după ce copilul a parcurs toate literele și se presupune că deja poate citi. Totuși, există semne timpurii care se pot observa încă din perioada preșcolară. Acestea sunt însă discrete și diferite de la copil la copil, astfel încât sunt foarte greu de remarcat. 

Nu există doi copii dislexici cu simptome identice, deoarece disfuncțiile cognitive specifice (afectarea capacităților parțiale) apar în combinații variate și grade de severitate diferite. Totuși, se pot enumera câteva simptome timpurii ce pot pune părintele pe gânduri. Copilul vorbește târziu. Inversează litere sau chiar silabe întregi în vorbire. Schimbă utilizarea unor cuvinte întregi cu altele familiare, dar cu alt sens. Are incapacitatea sau capacitatea diminuată de a percepe cuvinte din care lipsesc părți. Își amintește cu greutate culori, forme, cuvinte. Învață cu mare dificultate poezii / rime,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com