Dar de unde pornește această atitudine? Înainte să răspunzi, iată ce spune dr. Cristian Andrei. În cartea sa „Harta Femeii: cum să te orientezi în jurul și în interiorul ei”, acesta explică faptul că misoginismul este promovat chiar de mame.

Aproape scandalos, ai spune, imediat, în replică. Nu are cum să fie așa! Dar iată cum motivează psihoterapeutul.

Specialistul explică de ce așa și nu altfel stau lucrurile, indiferent că ne place sau nu. El pomenește de un reflex al mamelor de băieți, de care nici ele nu sunt conștiente: “Acest reflex de a-și împinge în față băiatul cu orice preț, chiar și prin metode neortodoxe”.

“Mamele sunt promotorii, că ei (băieții – n.r.) sunt niște norocoși, iar ele sunt mândre că au făcut băiat”, explică el teoria din spatele unui astfel de temperament.

“Conflicul soacră – noră”, mai spune el, este dovada misoginismului promovat chiar de femei. Într-o societate de tip traditionalist, sub sintagma “îmi iubesc fiul”, multe mame de băieți din Romănia pun în pericol viitoarea familie a propriului fiu prin “subminarea stimei pentru femei”. Sună cunoscut?

Despre efeminarea bărbatului

Invitat în cadrul podcastului “Intervievista”, moderat de Florentina Fântânaru, Cristian Andrei face o descriere a relațiilor din ziua de azi, deseneză o hartă a femeii moderne pentru bărbați, preocupat fiind de problemele de cuplu, dezvoltarea, adaptarea și consilierea relațiilor interumane.

Cu peste 18.000 de paciente în cabinetul de psihoterapie, dr. Cristian Andrei consideră că toate femeile își doresc “să fie alese” de partener, care înseamnă validarea feminității, și își doresc “un creator de emoție”, care să le taie respirația. Că obțin sau nu rezultatul dorit, asta e discutabil, dar strategia este aceeași, punctul de pornire.

Psihoterapeutul s-a oprit și asupra unui subiect fierbinte de câțiva ani, criza masculinității moderne. Aceasta este dată, în opinia sa, de “efeminarea bărbatului” sau “autocastrarea”, care presupune renunțarea la profilul masculin în favoarea pasivității. Cu alte cuvinte, femeia preia rolul de inițiator în relații, ceea ce duce la modificarea și dezechilibrarea dinamicii relațiilor moderne.

Mai multe despre acest subiect, dar nu numai poți asculta în podcastul de mai jos:

Vezi și Urania Cremene: Cum creștem autonomia copiilor, cum îi facem mai siguri de propria persoană. Concret, ce ai de făcut ca părinte?

Citește și:

Lorelai Bratu, de la America Express: ”Eu nu am spus niciodată că de azi declar partidul grăsuțelor unite și de astăzi trebuie să fiți grăsuțe ca să fiți fericite”. Ce le transmite celor care o hulesc

Adda, poate cel mai sincer, frumos și veritabil mesaj, la 7 ani de la căsătorie: ”Ca să fie lapte praf!”. Mesajul în care fiecare mamă se va regăsi!