Cele mai multe mituri despre căsnicie, despre fericire și romantism nu fac altceva decât să ne îndepărteze de realitate. Când apar probleme mai grave în relația de cuplu, mulți oameni consideră că au eșuat și caută o cale de scăpare, în loc să caute soluții. Iar preconcepțiile despre iubire, egalitate în cuplu, pasiune și dăruire te pot face să iei decizii greșite.

Ideea că partenerii sunt egali și trebuie să facă totul împreună sau că fiecare trebuie să se sacrifice pentru celălalt pot fi interpretate greșit. De asemenea, greșite sunt și preconcepțiile conform cărora dacă soții nu au aceleași interese, dacă se ceartă des sau dacă nu mai fac dragoste zilnic pot ajunge foarte ușor la divorț. Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri despre căsnicie care s-ar putea să îți facă mai mult rău decât bine. De aceea, psihologii ne recomandă să le analizăm cu un ochi critic.

1. Trebuie să avem totul în comun!

Este adevărat, dar nu trebuie să ai chiar totul în comun cu soțul tău. Doi parteneri într-o căsnicie de durată pot avea cam același stil de viață, aceleași principii religioase și aceeași mentalitate. Dar pot avea cariere diferite, hobby-uri diferite, preocupări intelectuale diferite fără să se certe și să își pună în pericol căsnicia.

Este chiar sănătos pentru fiecare dintre ei să aibă și alte ocupații, să aibă anumite momente doar pentru ei în care să se ocupe de preferințele lor. Spre exemplu, dacă soția preferă să citească seara, iar soțul vrea să iasă cu bicicleta, nu trebuie să aibă discuții neplăcute. Fiecare trebuie să respecte dorințele și preferințele celuilalt, atâta vreme cât acestea nu aduc niciun prejudiciu familiei.

2. Nașterea unui copil va rezolva toate problemele!

Greșit, profund greșit! Multe femei cred că, de îndată ce vor avea un copil, soții lor vor fi mai atenți, mai responsabili, mai afectuoși sau mai generoși. Nașterea unui copil într-o căsnicie cu probleme grave nu va aduce echilibru și liniște.

Din contră, responsabilitățile noi, emoțiile puternice, grijile și cheltuielile mult mai mari vor adânci problemele vechi. Un copil trebuie să vină pe lume când ambii soți îl doresc, și nu ca o soluție pentru a evita un divorț.

3. Trebuie să îl faci pe celălalt fericit!

Căsătoria nu înseamnă obligația de a-i dărui celuilalt totul pentru a fi fericit. Cei doi soți trebuie să fie fericiți împreună, să se completeze, să coopereze, să aibă grijă unul de celălalt. Nu trebuie să renunți la tine, pentru a-i face pe plac celuilalt. Vei ajunge să fii tot mai frustrată, tristă și nemulțumită, iar atitudinea ta față de el se va schimba treptat, ducând la o ruptură tot mai adâncă.

4. Trebuie să împărțim totul!

Și acesta este unul dintre miturile despre căsnicie profund greșite. Doi oameni, oricât de mult s-ar iubi, nu pot împărți chiar totul. Căsnicia nu este o felie de tort pe care o împarți pe jumătate.

Vor fi momente în care unul dintre soți are nevoie de mai multă susținere, iar celălalt trebuie să facă anumite compromisuri și sacrificii. Vor fi situații în care unul trebuie să facă mai mult, pentru că celălalt nu poate. Soții nu trebuie să împartă totul, ci să găsească o cale de mijloc prin care se pot ajuta unul pe celălalt.

5. Trebuie să fim tot timpul împreună

Este adevărat că doi soți care se iubesc și se ajută unul pe celălalt, vor face foarte multe lucruri împreună și vor petrece aproape tot timpul împreună. Dar nu trebuie să devină posesivi.

Fiecare are nevoie de timp pentru el, pentru un hobby, pentru o întâlnire cu prietenii/prietenele, pentru sport sau pur și simplu pentru el însuși. În cazul în care unul dintre ei începe să se simtă constrâns și îngrădit, cu siguranță vor apărea probleme mari de comunicare și atașament.

6. Trebuie să ne împăcăm imediat după o ceartă

Fiecare are temperamentul și personalitatea lui. Unul poate să treacă ușor peste critici, reproșuri sau certuri domestice. Celălalt poate are nevoie de câteva zile pentru a analiza ce se întâmplă și pentru a depăși momentele tensionate.

Acest lucru nu înseamnă că te iubește mai puțin. Fă un efort să înțelegi cum gândește celălalt, ce așteptări are și cum reacționează în situațiile critice și nu grăbi lucrurile, dacă el nu poate trece ușor peste o ceartă.

7. Nu avem nevoie de consiliere, pentru că nu avem probleme grave!

Terapia de cuplu nu trebuie să fie ultima soluție pentru doi soți care simt că relația lor merge pe un drum greșit. Nu te duci la psihoterapeut abia atunci când ai probleme foarte grave în căsnicie. Poate fi prea târziu pentru a mai fi reparate.

Dacă simți că lucrurile merg într-o direcție greșită, nu aștepta să ajungi pe marginea prăpastiei. Convinge-ți soțul că terapia de cuplu va fi de ajutor și că vă va ajuta să analizați problemele cu calm. Un consilier specializat în probleme conjugale că va ajuta să găsiți soluții la care nici nu vă gândiți.