CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cele mai multe mâncăruri din vechime bună pentru sănătate erau simple și sărăcăcioase. Bucatele savuroase pe care le amintesc marii scriitori precum Ionel Teodoreanu sau George Coșbuc în scrierile lor erau mâncăruri de zile mari, pe care românul de rând nu și le permitea decât la Sărbători.

Hrana țăranului era simplă și postul lung. În urmă cu 100 sau 200 de ani, se mânca frecvent mămăligă simplă, coaptă la țest, borș acru de varză și crudități, urdă și brânză, tocănițe din urzici și fasole.

Carnea era delicatesă pentru mulți oameni simpli, iar plăcintele, tochiturile, colacii și pâinea se pregăteau mai ales la Crăciun și la Paște. Cu toată sărăcia lor, străbunicii noștri știau că hrana lor simplă, prea săracă în calorii și proteine, are totuși și puteri vindecătoare.

Mămăliga și durerile pe care le vindecă

Bunicile noastre încă mai folosesc comprese cu mămăligă fierbinte pentru dureri în gât sau gâlci, cum li se spune la țară. Tot mămăliga moale și călduță o folosesc pentru dureri de stomac și arsuri, dar și pentru dureri menstruale.

Terciul din mămăligă caldă și lapte era numai bun pentru guturai și răceală și te punea pe picioare până a doua zi, dacă aveai fierbințeală.

Toate aceste beneficii intuite de femeile simple de la țară au fost demonstrate de cercetările din ultima vreme. Mămăliga este una dintre cele mai simple mâncăruri din vechime care este recomandată acum pentru un consum frecvent, deoarece ajută în controlul glicemiei, reduce cantitatea de colesterol, ajută la echilibrarea hormonală și menține o bună activitate a tiroidei.

Mămăliga este bună și pentru cei care suferă de stomac, dar și pentru cei care vor să slăbească și țin diete. Bineînțeles, nu trebuie asociată cu alte preparate pline de grăsime, ci cu lactate ușoare și dietetice. 

Zerul, mâncăruri din vechime care combat cancerul

Un alt produs natural și bun care rămâne după coagularea laptelui și obținerea brânzei, zerul era prețuit în gospodăria țărănească de pe vremuri. Nici azi nu este aruncat la întâmplare, dar de cele mai multe ori ajunge în castronul câinelui.

Cu toate acestea, zerul are câteva beneficii pentru sănătate pe care ar trebui să ni le reamintim. Medicina modernă folosește proteinele extrase din zer, sub formă de pudră, din care lipsește zahărul și grăsimea. Aceste proteine obținute din zer ajută la creșterea masei musculare, combat anemia și ajută în special persoanele bolnave de cancer sau cele aflate în remisie să prevină recăderile.

Studii mai noi arată că proteinele din zer împiedică dezvoltarea de noi celule canceroase. De asemenea, zerul conține leucină și cisteină, două proteine care întăresc rezistența organismului față de virusuri și bacterii. Aceste proteine din zer, sub formă de pudră albă, se consumă moderat, fiind necesare în general 20 – 25 g pe zi.

Mâncarea de urzici ”primenește” sângele 

trucuri despre urzici

Nu este o noutate că fierturile din ștevie, lobodă și urzici erau hrana de bază acum câteva secole, pentru oamenii de rând. Mâncarea de urzici este deosebit de apreciată și azi și știm cât de multe beneficii are.

Consumată cu mămăligă caldă, smântână, ouă prăjite sau carne prăjită, mâncarea de urzici este o delicatesă de primăvară. Ea aduce un aport major de fier, magneziu și calciu, acid folic, proteine și vitamine precum A sau B2, K și C.

Încă de pe vremuri, se spunea că urzicile curăță sângele și nu este departe de adevăr. Știința a demonstrat că urzicile ajută organismul să se regenereze după iarnă, să recapete energie și să scape de tot felul de toxine acumulate din alimentele grase.

Urzicile stimulează metabolismul, stimulează digestia și secreția bilei, formează un scut de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor, favorizează eliminarea acidului uric.