Crucea de pe Caraiman parcă străjuiește poteca ce duce pașii pelerinilor spre mănăstire. Mergând spre telecabina din Bușteni, la un moment dat, pe partea stângă, un indicator și o icoană arată poteca, cu dale de piatră pe alocuri, ce duce spre mănăstire.

Sfânta Cruce, a explicat în cuvântul de învăţătură PS Părinte Episcop Ieronim Sinaitul, a fost preînchipuită în Vechiul Testament, iar ea a devenit din obiect de tortură semnul mântuirii şi al biruinţei pentru creştini. „Noi vedem în cruce nu ceea ce vedeau unii contemporani ai Mântuitorului Hristos, timp în care condamnau la moarte şi răstigneau pe cruce pe cei pe care îi considerau cei mai periculoşi, pentru ca moartea lor să fie înfricoşătoare şi pilduitoare. Sfânta Cruce nu este un instrument de tortură pentru noi, nu este un instrument de necinste, ci ea a devenit, prin preînchipuirile pe care le-a avut în Vechiul Testament, dar şi prin împlinirile acestora în Hristos, altarul jertfei de mântuire a nea­mului omenesc. Sfânta Cruce a fost cinstită cu Preacinstitul Sânge care a curs din rănile Mântuitorului Iisus Hristos şi a fost preschimbată, pentru că tot ce atinge dumnezeierea capătă o semnificaţie duhovnicească, înal­tă, mântuitoare. De aceea noi cinstim Sfânta Cruce ca pe altarul de jertfă al Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus PS Părinte Episcop Ieronim Sinaitul.

Mănăstirea Caraiman este situată la o altitudine de aprox. 900 m, fiind printre cele mai mari altitudini în care s-a construit un locaș de cult în țara noastră.

Vezi și: Mănăstirea Ghighiu – Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Siriaca”

Scurt istoric al Mănăstirii Caraiman

Ctitorul Mănăstirii Caraiman, Părintele Gherontie Puiu, în vremea când era bolnav și a fost internat în spital, în urma unui accident vascular a avut un vis în care a văzut-o pe Maica Domnului care i-a spus: „Vei găsi un brad cu şase ramuri, lângă o apă curgătoare, pe un plai de unde se vede marea Cruce. Acolo să faci mănăstirea!”.

În urma acestui vis părintele Gherontie Puiu, cu ajutorul Maicii Domnului, a găsit locul indicat de Ea în această zonă minunată a României de pe Valea Prahovei.

În luna octombrie, anul 1998, Arhiepiscopia Bucureștilor primește printr-o Hotărâre a Consiliului Local al orașului Bușteni o suprafață de teren de 13.000 mp, în vederea construirii unei mănăstiri.

La 29 iunie 2000, fericitul întru pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu, aproba înființarea Schitului Caraiman cu hramul ,,Înălțarea Sfintei Cruci”. Locul a fost sfințit de către Preasfințitul Teodosie Snagoveanu, la vremea aceea Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, actualmente Arhiepiscopul Tomisului.

Ulterior, suprafața de teren a fost suplimentată cu 4.500 mp în anul 2001 și 6000 mp în anul 2002, însumând o suprafață totală de 23.500 mp, având încadrare juridică de concesiune.

Între anii 2000-2001 s-a construit biserica de lemn cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, un aghiasmatar și un corp de chilii.

La data de 21 octombrie 2001, biserica de lemn cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” este sfințită de către Preasfințitul Sebastian Ilfoveanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și tot atunci este pusă piatra de temelie pentru construirea unei noi biserici, de zid, cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”.

Între anii 2002-2007 s-au construit biserica mare cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci şi Învierea Domnului”, clopotnița, trapeza, respectiv unul dintre corpurile arhondaricului. În toamna anului 2007 a început construcția chiliilor.

Între anii 2007-2010 au fost finalizate lucrările de construire a corpului de chilii, precum și cel de-al doilea corp al arhondaricului.

În data de 1 iulie 2008, Schitul Caraiman cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” a fost ridicat la rangul de mănăstire.

Personalitatea care s-a impus în conștiința celor care au vizitat Mănăstirea Caraiman a fost, fără îndoială, părintele protosinghel Gherontie Puiu. Din prima zi a venirii sale pe lume, părintele Gherontie s-a aflat necontenit sub ocrotirea Maicii Domnului, care l-a ales, spune el, pentru împlinirea unei sfinte misiuni, și anume, construirea unei mănăstiri, departe de tumultul deșertăciunilor omenești.

Începând cu data de 10 iulie 2010, părintele Gherontie Puiu este schimbat din funcția de stareț al mănăstirii, din cauza problemelor de sănătate care erau destul de grave și nu îi mai permiteau să se ocupe de toate lucrările și activitățile ce se desfășurau la data respectivă în mănăstire. Astfel, a fost numit în funcția de stareț al Mănăstirii Caraiman părintele Ierom. David Petrovici venit de la Mănăstirea Crasna – Prahova, pentru a-l ajuta pe părintele Gherontie Puiu să ducă la bun sfârșit construcția mănăstirii.

Vezi și: Mănăstirea Bârsana – Biserica istorică din lemn din Maramureș

Între anii 2011-2012 au fost finalizate lucrările de amenajare a celui de-al doilea corp de clădire a arhondaricului și a fost construit corpul de clădire Tabor I în cadrul căruia se desfășoară activitatea Centrului Social-Pastoral „Sfânta Cruce”.

În anul 2012, în clopotniță a fost amenajat un paraclis chiriarhal cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Schimbarea la Față”.

La 20 iulie 2012, cu ocazia prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul a fost sfințit Paraclisul chiriarhal și Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce”. Slujba a fost săvârșită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cu prilejul hramului mănăstirii, „Înălţarea Sfintei Cruci”, din anul 2012, vrednicia şi multele osteneli ale Părintelui Proinstareț Gherontie Puiu au fost apreciate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, acordându-i rangul de protosinghel, în semn de preţuire şi binecuvântare.

În luna mai 2014, mănăstirea trece printr-o grea încercare întrucât părintele protosinghel Gherontie Puiu a fost chemat la Domnul, la vârsta de 81 de ani, lăsând în urmă o mănăstire frumoasă și o obște care va duce mai departe lucrările începute.

Cu sprijinul venit din partea credincioșilor pelerini și cu osteneala părinților viețuitori ai acestei mănăstiri, în luna septembrie a anului 2014 au fost finalizate lucrările de la biserica mare a mănăstirii. La data de 14 septembrie 2014, când este sărbătorit praznicul Înălţării Sfintei Cruci, a avut loc slujba de târnosire a Bisericii mari cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”.

Locul pe care a fost construită mănăstirea este un loc binecuvântat de Dumnezeu, un loc ideal pentru detaşarea de grijile vieții cotidiene.

Începând cu anul 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în cadrul Mănăstirii Caraiman a început să funcţioneze şi să-şi desfăşoare activitatea Centrul Social-Pastoral ,,Sfânta Cruce”.

În cadrul acestui centru se pot organiza conferinţe, training-uri şi alte evenimente cultural educative. Centrul se constituie din: două corpuri de clădire (Horeb I şi Horeb II) – spaţii de cazare; un corp de clădire (Tabor) – spaţii de cazare, sală de conferinţe, sală de seminarii, sală de mese şi bucătărie, o sală de sport pentru activităţi recreative.

Vezi și: Mănăstirea Cozia, cea mai importantă ctitorie a Voievodului Mircea cel Bătrân

Mănăstirea Caraiman – Scurtă descriere

La intrarea în curtea Mănăstirii, se văd cele două biserici, cea din piatră, pe partea stângă şi cea din lemn, pe partea dreaptă. În spate, se înalta chiliile, în formă literei U şi parcă sunt aliniate cu munţii, pentru că în spatele chiliilor se înalta maiestuos Caraimanul.

Curtea Mănăstirii este deosebită, faţă de curtea altor mănăstiri.

O mini cascadă porneşte dinspre agheazmatarul care îmbrăţişează bradul retezat de furtună, unde se spune că s-a descoperit chipul Maicii Domnului.

Astăzi este plin de icoane, iar lumea care vine aici spune că cine înalță rugăciuni fierbinţi adresate Maicii Domnului, se împlinesc.

Dacă priveşti atent în apa ce curge lin în micul ochi de lac format, vei vedea peştii jucăuşi.

În incinta Mănăstirii există posibilitatea de a te caza şi dacă ţinem cont de curtea acesteia, în care se găsesc şi locuri de relaxare, precum un balansoar, ai senzaţia că eşti la o pensiune.

La nici o aruncătură de băț de Mănăstirea Caraiman se află Castelul Cantacuzino și Muzeul Cezar Petrescu.

Vezi și: Mănăstirea Voroneț, mănăstirea supranumită și „Capela Sixtină a Estului”

Grădina Zoologică de la Mănăstirea Caraiman

La Mănăstirea din Bușteni veți găsi un tablou senzațional, dar și o mini grădină zoologică. Este punctul de atracție pentru copii, dar și un moment foarte bun pentru cei mari în a le vorbi despre Arca lui Noe.

Lebedele și poneii îi fac pe vizitatori să-i admire minute bune.

Păunii, iepurii, porumbeii, curcanii, rața mandarină, lebăda neagră și multe alte orătănii, toate de rasă, completează familia viețuitoarelor de la Mănăstirea Caraiman.

Ca peste tot, una dintre principalele recomandări este să nu hrăniți păsările și animalele. .

Vizitele sunt gratuite, iar fotografiile permise peste tot. Ca în orice situație, mai ales în cazul mănăstirilor, una dintre condițiile de bun-simț este o conduită decentă.

Cei care vor să aprindă o lumânare sau să plece cu ceva suveniruri de la Mănăstirea Caraiman, inclusiv cu informații despre acest edificiu, le pot achiziționa de la magazinul bisericesc, aflat la intrarea în curtea lăcașului de cult.

Vezi și: Mănăstirea Putna, mănăstirea supranumită și “Ierusalimul Neamului Românesc”

Rugăciunea Părintelui Gherontie Puiu

Părintele Gherontie Puiu, de la Mănăstirea Caraiman, ne-a lăsat moștenire o rugăciune foarte puternică, ce împlinește orice dorință celor credincioși.

“Într-o noapte, pe când dormeam, m-am trezit cu un bileţel în mână”, povestea părintele Gherontie, stareţul mânăstirii Caraiman din Buşteni, judeţul Prahova.

Părintele a mai continuat: „N-am ştiut niciodată cine l-a scris şi cum a ajuns la mine. Era dintr-o hârtie obişnuită, dar scrisul nu era desluşit; de-abia am putut să-l descifrez, de parcă erau litere chinezeşti. Si după ce l-am desluşit, am găsit în el scrisă o rugăciune. Aceasta: “Doamne, întoarce-i la bunătate şi la rugăciune pe toţi vrăjmaşii mei”. AMIN! “

Toți cei care au probleme de orice fel trebuie să spună cu credință această rugăciune de 30 de ori pe zi, timp de 40 de zile, iar Maica Domnului îi va ajuta!

Vezi și: Mănăstirea Radu Vodă – locul ce păstrează importante vestigii arheologice

Rugăciune către icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Caraiman

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Cum se ajunge la Mănăstirea Caraiman

Din Busteni, apucand pe un drum laturalnic, urci, urmand cateva serpentine mici, pret de vreo 80 de metri diferenta de nivel ca sa ajungi intr-o poiana care se deschide chiar la marginea padurilor de sub varful Caraiman, se arată pe site-ul oficial al Mănăstirii Caraiman.

Mai exista si al doilea drum, imediat ce se intra in oras, cel rutier pentru acces cu masina pe o distanta de circa 2 km, drum accesibil si iarna.

Citește și:

Unde să te rogi la Maica Domnului ca să ți se împlinească dorințele

Mănăstirea Putna, mănăstirea supranumită și “Ierusalimul Neamului Românesc”

Rugăciune la ceas de necaz care ajută deîndată