CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Dintre florile de primăvară, lalelele sunt cele mai delicate și se ofilesc repede, dacă nu știi să le păstrezi corect. Iată câteva sfaturi esențiale pentru a menține lalelele în vază:

  1. Cumpără lalele îmbobocite, care vor înflori treptat în vază și te vei bucura de ele peste o săptămână
  2. Pregătește o vază înaltă, care poate susține tulpinile lungi și fragile;
  3. Găsește un loc răcoros în casă, departe de soare și de orice sursă de căldură, deoarece lalelele în vază adoră frigul și se mențin mai bine la rece
  4. Evită să mai pui și alte flori împreună cu lalelele în aceeași vază, deoarece narcisele sau zambilele au o sevă toxică și vor otrăvi lalelele.

Cum aranjezi lalelele în vază

Pune apă foarte rece în vază, aproximativ jumătate sau cel mult trei sferturi din vas. În cazul lalelelor, nu trebuie să umpli vaza cu apă, deoarece ele continuă să crească și după ce sunt tăiate. Trebuie să pui mai puțină apă pentru a încetini creșterea tulpinilor.

În apa din vază este bine să pui o linguriță de suc de lămâie. Acesta are rol dezinfectant, împiedică înmulțirea bacteriilor pe codițele florilor și ajută florile să absoarbă mai bine apa.

Tulpinile trebuie tăiate oblic, pentru a ajuta florile să absoarbă mai multă apă. Cu cât suprafața tăieturii este mai lungă, cu atât floarea va avea mai multă apă.

Frunzele de la baza lalelelor trebuie rupte, deoarece consumă apă și sevă din tulpini în detrimentul florilor. În plus, frunzele de la bază sunt locul unde se înmulțesc bacteriile și apa începe să miroasă urât.

Schimbă apa zilnic!

Pentru a menține proaspete lalelele în vază, trebuie să schimbi apa în fiecare zi și de fiecare dată să mai tai câțiva milimetri din codițe.

Când frunzele sau florile vezi că încep să se aplece, pune câteva cuburi de gheață în vază. Lalelele iubesc frigul și se înviorează cu apa rece!

imagine: Adina Zamfir/Libertatea pentru femei