Instantul de apă caldă este de fapt un aparat care încălzește aproape instant apa și funcționează asemeni unui boiler, dar fără să aibă un rezervor. Încălzitorul instant de apă se conectează la țeava de apă rece de la duș și la rețeaua electrică din casă. El nu are un rezervor, dar încălzește instantaneu apa rece care trece prin el. Este mai ieftin decât un boiler, mai ușor de montat, dar îți încarcă factura la curentul electric.

Instantul de apă caldă – avantaje

Are dimensiuni compacte

Spre deosebire de un boiler pentru care ai nevoie de o baie mai spațioasă, instantul de apă caldă este mult mai compact și poate fi montat foarte ușor pe perete. Multe aparate de acest gen au dimensiunea unei poșete!

Se instalează ușor

Nu este nevoie să modifici țevile din baie sau din bucătărie, nu este nevoie să montezi vreun suport special. Instantul se montează pe perete, chiar deasupra dușului, cu ajutorul unor dibluri. El se alimentează de la furtunul de duș cu apă rece și de la o priză în afara băii.

Nu prezintă niciun pericol

Toate aparatele de acest gen sunt dotate cu protecție la electrocutare și protecție la umiditate, așa că nu trebuie să îți faci griji pentru siguranța ta și a copiilor.

Are trepte de încălzire

Este recomandat să cumperi un instant de calitate, cu trepte de încălzire. Astfel, vei putea încălzi apa la o temperatură acceptabilă pe timpul verii și la o temperatură mai fierbinte pe timpul iernii.

Recomandat pentru unul – doi utilizatori

Instantul de apă caldă este folositor și practic pentru locuințele în care trăiesc una sau două persoane. Pentru o familie numeroasă, este mult mai eficient să instalezi un boiler cu rezervor de 35 – 40 de litri, care menține apa caldă mai multe ore.

Preț accesibil

În comparație cu un boiler, încălzitorul instant are un preț mult mai mic. În general, aceste aparate pot costa de la 150 la 400 – 500 de lei.

Durată de viață lungă

Este necesar ca instantul să fie conectat la o sursă de apă cât mai puțin dură și va funcționa 10 sau chiar 15 ani. În cazul în care se instalează un dispozitiv pentru dedurizarea apei, durata de viață a aparatului va fi prelungită cu peste 5 ani.

Instantul de apă caldă – dezavantaje

Consumul de electricitate

Pentru mulți români, consumul acestui aparat poate fi o problemă. În funcție de treapta la care este folosit, instantul de apă caldă poate consuma între 2 – 5 kw/h. Pentru fiecare dintre noi, economia de curent electric este o problema.

Trebuie să ții cont de faptul că nu stai o oră în duș, dar întreaga familie poate cumula aproape o oră când toți membrii familiei fac câte un duș fierbinte.  

Pe de altă parte, dacă locuiești singur sau doar cu un partener de viață, instantul este suficient. În schimb, pentru o familie cu 4 – 5 membrii este mai util un boiler.

Variațiile de temperatură

Este posibil ca, în timpul unui duș mai lung, să simți că apa vine mai rece, apoi se încălzește brusc, ceea ce poate crea un oarecare disconfort. Depinde foarte mult de capacitatea aparatului.

Când merită să investești într-un instant pentru apa caldă

Instantul de apă caldă poate fi soluția cea mai bună pentru persoanele care locuiesc la etajele superioare din blocurile vechi, unde apa caldă ajunge foarte greu.

Când aștepți cel puțin 5 – 10 minute să vină apa caldă și curg zeci de litri de apă rece până vine suficient de fierbinte ca să faci un duș, factura ta la întreținere crește simțitor. În acest caz, ar fi bine să te gândești la un instant de apă caldă pentru duș.

Un asemenea aparat merită cumpărat oriunde există probleme cu apa caldă, în apartamente sau locuințe din mediul urban, dar și în mediul rural, dacă ești conectat la rețeaua de apă. Ține cont, însă, ca apa să nu fie prea dură, deoarece depunerile de calcar și săruri afectează aparatul într-un interval scurt de timp.

De asemenea, merită să achiziționezi un asemenea aparat dacă locuiești singur sau cel mult în doi și dacă preferi dușul, în loc de băile lungi în cadă.