CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cine a gustat din gelato, sigur s-a îndrăgostit de acest desert răcoritor care se confundă cu înghețata artizanală. Gelato este unul dintre acele deserturi reci mai dense și mai aromate decât înghețata și care respectă anumite standarde de fabricație. Pentru mulți dintre noi gelato este o înghețată mai bună, drept pentru care este și mai scumpă. Dar iată care este diferența dintre cele trei deserturi reci.

Gelato sau înghețată, deserturi reci pe care le iubim

Pentru un consumator mai puțin pretențios, la prima vedere, gelato, sorbetul și înghețata sunt cam la fel. Dar, dacă le savurăm pe îndelete, vom descoperi mari diferențe de consistență, textură și gust.

Grăsimea: înghețata și gelato se fabrică folosind lapte, smântână și frișcă în diverse proporții. Înghețata trebuie să conțină minim 10% grăsime din lapte sau smântână, altfel nu este o înghețată de calitate, dacă are grăsimi hidrogenate precum margarina. Gelato conține mai puțină grăsime și anume 5  – 6% deoarece se folosește lapte integral, fără smântână. Datorită faptului că gelato are mai puține grăsimi, are arome mai puternice de la ingredientele de origine naturală (fructe, condimente, esențe) folosite.

Ouăle: o înghețată bună trebuie să conțină albuș de ouă, în schimb gelato are o cantitate mult mai mică de ouă sau chiar deloc, în funcție de rețeta tradițională a fabricantului.

Aerul: înghețata și gelato sunt mixate la viteze mari pentru a deveni cremoase încorporând o cantitate mare de aer. De aceea, când se dezgheață nu mai rămâne decât o zeamă colorată, având la bază lapte. Înghețata conține cam 50% aer, pe când gelato este mai densă și conține maxim 30% aer.

Temperatura de servire: înghețata trebuie servită la temperaturi de minus 5 – minus 10 grade Celsius, pentru a fi cremoasă. Gelato se servește la minus 15 grade, pentru că are mai puțină grăsime și trebuie să își păstreze consistența catifelată.

Sorbetul seamănă cu gelato, dar este cu totul altceva

Spre deosebire de cele două deserturi reci de mai sus, sorbetul nu are în compoziția lui nici lapte, nici smântână, nici frișcă, nici ouă. El se face din piure și suc de fructe sau sirop și nu conține deloc grăsime.

De asemenea, sorbetul nu conține nici aer, fiind mult mai dens decât înghețata sau gelato.

Pentru o consistență cremoasă se poate adăuga miere. Unele rețete conțin sirop de arțar pentru a scăpa de zahărul procesat. Alte rețete se fac pornind de la fructele congelate, mixate la robot peste care se pune miere și un strop de votkă (să nu se formeze așchii mari de gheață), iar amestecul se lasă la congelator o oră înainte de servire.