Cele mai bune ghivece din plastic au un singur mare avantaj în plus față de ghivecele din lut sau din ceramică și anume acela de a păstra mai mult timp pământul umed.

De aceea, ghivecele din plastic sunt recomandate în special pentru plantele iubitoare de umiditate, pe care le poți uda cu o cantitate mai mare de apă. Spre exemplu, aici se încadrează ficușii, orhideele, ciclamele sau crinii de apartament.

Când să folosești ghivece din plastic, avantaje și dezavantaje

Vasele din plastic destinate plantelor sunt mai ușoare și mai ieftine. Ele pot avea tot felul de forme și culori, plasticul fiind un material mult mai flexibil decât lutul.

În plus, orice ghivece din plastic rețin mai bine umezeala, dar pot fi ușor perforate la bază astfel încât apa în exces să se scurgă rapid și rădăcinile plantelor să nu mucegăiască.

Un dezavantaj al ghivecelor din plastic este rezistența lor redusă în timp. Chiar dacă folosești vase de calitate, din plastic dur, acestea vor rezista cel mult doi, trei ani.

Nu trebuie să le ții în soare, pentru că se vor deteriora și vor crăpa mult mai repede. Trebuie să mai ții cont de faptul că ghivecele din plastic nu lasă pământul și rădăcinile să se aerisească foarte bine și nici nu sunt biodegradabile.

Beneficiile ghivecelor din lut

Vasele din lut pentru flori vor fi întotdeauna mai frumoase și mai elegante decât cele din plastic, chiar dacă unele dintre ele au un aspect rustic. Dar cel mai mare avantaj al lor este acela că oferă plantelor un mediu mai prielnic, decât plasticul.

Lutul lasă pământul să respire și lasă apa să se evapore în mod natural. În ghivecele de lut se simt bine toate plantele, cu atât mai mult cele cărora le place apa, dar nu suportă umezeala în exces, cum ar fi mușcatele sau violetele africane.

Ghivecele din lut rezistă bine la soare și sunt recomandate pentru plantele care au nevoie să stea în locuri însorite pentru a înflori bogat. Dar trebuie să ții cont că apa se evaporă mai repede și plantele trebuie udate des, chiar zilnic pe timp de vară.

În ghivecele din lut riscul să se dezvolte mucegaiul și ciupercile este mult mai scăzut decât în ghivecele din plastic, chiar dacă uzi plantele mai des.