Ghioceii la ghiveci sunt ușor de cultivat și de îngrijit, dacă ții cont că sunt plante de primăvară care adoră temperaturile reci.

Dacă îți cumperi ghicei la ghiveci, trebuie să le oferi următoarele condiții acasă:

  • Un spațiu rece: un balcon neîncălzit, un hol rece bine luminat, o terasă;
  • Un spațiu bine luminat: la ferestre, departe de orice sursă de căldură;
  • Udări moderate la intervale mari de timp.

Ghioceii, flori ocrotite de lege

Ghioceii care cresc spontan în pădurile de la câmpie și deal sau pe coastele însorite ale munților sunt flori ocrotite de lege care nu trebuie rupte și nici culese cu tot cu bulbi.

De aceea este indicat să îți cumperi ghioceii la ghivece primăvara, dacă vrei să ai aceste flori în grădină.

Cei mai răspândiți ghiocei din țara noastră sunt Galanthus nivalis, ghiocelul comun, și Galanthus plicatus, ghiocelul cu frunze îndoite (pliate).

Dar botaniștii au identificat și înmulțit peste 20 de specii de ghiocei dintre care multe pot fi achiziționate de la cultivatorii de elită din străinătate cu o simplă căutare pe internet.

Poți cumpăra ghiocei cu flori bătute, cu mai multe petale la interior, sau ghiocei dungați cu verde ori ghiocei cu mici picături verzui la marginea petalelor.

Cum se îngrijesc ghioceii la ghivece

Ghioceii fac parte din aceeași familie de plante cu lacramioarele si crinii

Dacă îți cumperi aceste flori cultivate direct în ghivece, așteaptă să înflorească și să se ofilească florile în mod natural. Nu te grăbi să îi transplantezi în grădină. Îi poți ține în balcon sau pe terasă până când se ofilesc, într-un spațiu foarte rece.

După ce se ofilesc florile, se taie tijele și apoi pot fi transplantați în grădină începând din luna aprilie. Frunzele se lasă să se ofilească singure, deoarece ele vor continua să hrănească bulbii.

Ghioceii se udă constant, dar cu o cantitate mică de apă, astfel încât să nu se usuce pământul din ghiveci deloc. Este bine să fie ținuți lângă o fereastră, să aibă lumină naturală, dar nu soare direct.

Când se plantează bulbii de ghiocei

Toamna, în lunile octombrie – noiembrie, este cea mai bună perioadă să plantezi bulbii direct în grădină, într-un loc luminos, bine săpat și afânat.

Bulbii de ghiocei se plantează grupați câte 5 – 7 bulbi, deoarece se ajută reciproc, la o adâncime de 8 – 10 cm.

La prima înflorire, mulți bulbi nu vor avea flori, dar în al doilea an deja vor face flori mari și frumoase.

Substratul ar trebui îmbogățit cu mraniță de pădure pentru a le oferi ghioceilor condiții naturale cât mai bune pentru înflorire.

Ghioceii la ghivece se transplantează în grădină fie în luna aprilie, după ce trec florile, fie toamna, în luna septembrie, și se udă în mod constant, mai ales dacă este o iarnă secetoasă.