Frunzele de mușcată pot fi atacate de afide, de mucegai sau de bacterii și virusuri care proliferează mai ales în sezonul rece. Când vine iarna, mușcatele sunt găzduite în case, în balcoane închise sau la geamurile de la bucătărie și sufragerie. Dar ele nu mai beneficiază de lumina soarelui și de căldura verii.

În casele mai întunecoase, spațiile mai puțin ventilate, umede și reci favorizează bolile mușcatelor. Iată cum le poți identifica și cum le poți trata la timp, să nu pierzi florile.

Pete brune pe frunzele de mușcate

Dacă observi pete brune pe frunze sau pete acoperite de un puf cenușiu acela este un putregai produs de ciupera Botyris cenerea. Toate frunzele afectate de putregaiul cenușiu trebuie îndepărtate, iar planta trebuie pusă la soare, într-un spațiu bine luminat și încălzit.

Boala poate fi combătută cu produse de la fitofarmacie de genul Mirage, Score, Dithane, BRAVO sau Topsin.

Pete galbene și maronii

Când frunzele de mușcată încep să se îngălbenească rapid și capătă pete galbene și brune, este vorba tot de un putregai produs de bacteria Xanthomonas pelargonii. Este o boală care nu mai poate fi combătută. Dacă tai o creangă, vei observa că interiorul acesteia este afectată deja de boală.

Este bine să arunci floarea și să dezinfectezi bine ghiveciul, deoarece se vor îmbolnăvi și plantele din jurul ei.

Rugina frunzelor

Este o boală foarte ușor de recunoscut după petele rotunde ruginii care apar pe frunze. De obicei, folosirea fertilizatorilor pe bază de azot în exces favorizează rugina frunzelor.

Frunzele de mușcată afectate trebuie tăiate imediat, iar planta stropită cu soluții specifice de la fitofarmacie.

Făinarea mușcatelor

Este o altă boală ușor de recunoscut după petele albe și pufoase care apar pe frunze. Este tot o ciupercă și are capacitatea de a se extinde rapid la frunzele sănătoase.

Așadar, înlătură frunzele bolnave imediat, pune planta la soare, rărește frunzișul să fie bine aerisit și aplică tratamente fitosanitare. Este o boală care se poate trata ușor, dacă o ataci de la primele simptome.

Insecte dăunătoare

Pe frunzele de mușcată mai poți observa mici puncte albe, roșii sau verzui. Dacă te uiți cu atenție, eventual cu o lupă, vei observa că sunt insecte minuscule care atacă plantele. Pot fi acarieni sau păianjeni, afide sau așa numiții ”purici de plante”.

Chiar dacă speli plantele sau le cureți de insecte, ele au deja ouă depuse pe spatele frunzelor sau în pământul din ghivece și vor ieși altele. Folosește mai bine tratamente fitosanitare la intervale repetate, așa cum este indicat pe etichetă.

Tratamentele se aplică fără întârziere

Ține cont de faptul că bolile care atacă frunzele de mușcată vor ataca și plantele din jur. Tratamentele trebuie aplicate imediat, de la primele semne. Pe măsură ce bolile sunt lăsate să avanseze, sunt șanse tot mai mici să salvezi mușcatele afectate.

Atacă bolile mușcatelor cu soluții fitosanitare, special concepute pentru fiecare tip de boală, în funcție de bacteriile și fungii care atacă plantele. Soluțiile naturale nu sunt la fel de eficiente și concentrate pentru a respinge putregaiuri și insecte dăunătoare.

În plus, trebuie să mai știi că bacteriile, fungii și putregaiurile care atacă plantele evoluează și se adaptează la diverse tratamente, la fel ca virusurile sau bacteriile de care ne îmbolnăvim și noi, oamenii. La o farmacie bine aprovizionată vei găsi tratamente fitosanitare moderne, îmbunătățite periodic, care te ajută să salvezi plantele.

Poți căuta și tratamente fitosanitare preventive, cu care poți trata muscatele din timp, înainte de a începe iarna. Astfel, frunzele de mușcată vor fi sănătoase și viguroase, iar dacă plantele au suficient soare ziua pot înflori și pe timpul iernii.

foto: Shutterstock