Făina de migdale are un gust dulce și aromat și este recomandată în mod special pentru prăjituri, biscuiți sau fursecuri. Este un tip de făină cu un conținut ridicat de grăsimi, care trebuie folosită în cantități moderate, de cele mai multe ori în combinație cu făina de grâu.

Cum se produce făina de migdale

Sâmburii de migdale sunt opăriți și curățați de coajă, apoi supuși unui proces de deshidratare. Când migdalele sunt suficient de uscate, ele sunt măcinate foarte fin, iar făina obținută este supusă unui nou proces de uscare pentru a căpăta textura unei pudre fine.

Și acasă poți face singură făină de migdale, iar procedeul este foarte simplu.

Pe lângă făina de migdale albă și fină, există și un alt tip de făină care se obține din migdale cu tot cu coajă. Acest tip de făină este cunoscută în Occident drept ”almond meal” sau, în traducere aproximativă, făină din migdale integrale. Așa cum am menționat făina din migdale nedecojite se face foarte simplu din sâmburi de migdale bine uscați, măcinați cu tot cu coajă. Acest tip de făină are un conținut mai mare de fibre, are o granulație puțin mai mare decât făina albă de migdale și un gust ușor mai amărui din cauza cojilor.

Diferența dintre făina albă și fină și făina din migdale nedecojite este aceea că ultima dintre ele conține un procent dublu de săruri de fier și de calciu, precum și un procent puțin mai mare de fibre, așa cum poți observa în tabelul de mai jos.

De asemenea, trebuie să știi că făina din migdale integrale conține un procent mai mare de antioxidanți, flavonoide și taninuri care ajută în procesele de dezvoltare a țesuturilor, combat radicalii liberi și pot împiedica apariția unor celule tumorale, așa cum au demonstrat studiile din ultima perioadă.

Valori nutritiveFăina de migdale integraleFăina de migdale decojite
Calorii180180
Carbohidrați6 gr6 gr
Fibre3 gr 2 gr
Proteine6 gr6 gr
Grăsimi16 gr16 gr
Calciu6% din DZR3% din DZR
Fier6% din DZR3% din DZR

Beneficii pentru organism

Făina de migdale nu conține gluten, dar are un procent ridicat de fibre și grăsimi, în comparație cu făina din grâu. Vestea bună este că făina din migdale conține grăsimi sănătoase, care hrănesc creierul și sunt absorbite imediat și transformate în energie. Ea mai conține o cantitate semnificativă de vitamina E, fier, riboflavină, calciu, potasiu și magneziu. Spre deosebire de făina clasică, cea de migdale conține puțini carbohidrați. Grăsimile sănătoase conținute oferă sațietate de lungă durată.

Datorită acestor valori nutritive, se consideră că făina din sâmburi de migdale:

  • Ajută la reducerea depozitelor de colesterol rău;
  • Ajută inima și creierul;
  • Este de ajutor în dietele de tip keto;
  • Poate preveni apariția cancerului de colon;
  • Ajută la reglarea glicemiei și stimulează producția de insulină;
  • Conține un procent important de riboflavină sau vitamina B2, necesară pentru producția de energie, formarea globulelor roșii, funcția celulară, creșterea și dezvoltarea armonioasă a organismului;
  • Hrănește creierul și ajută la procesele de concentrare, atenție și memorare;
  • Reglează tranzitul intestinal și previne constipația.

Cum se folosește făina de migdale în bucătărie

Ține cont de faptul că acest tip de făină, fie că este obținută din migdale integrale sau migdale decojite, este o făină bogată în grăsimi și umiditate. Ea trebuie folosită în scurt timp după ce este cumpărată, deoarece are o perioadă scurtă de valabilitate.

În general, se folosește pentru aluaturi dulci, în combinație cu făina de grâu sau cu fâina de secară. Făina de migdale nu conține gluten, ca atare aluatul nu va crește la fel de mult precum aluatul din făină albă de grâu. Ea este recomandată mai ales pentru blaturile sfărâmicioase sau pentru prăjiturile și torturile care se umplu cu creme.

Din făina de migdale poți face blaturi de tort foarte gustoase și aromate, biscuiți de casă, fursecuri fragede mai ales de Crăciun sau diverse pandișpanuri pentru prăjiturile cu cremă. Este excelentă pentru brioșe, dar și pentru delicioasele macarons umplute cu cremă.

Tot din făină de migdale pot fi făcute diverse bomboane sau prăjituri fără coacere, care se combină cu creme pe bază de iaurt, smântână și pastă de zahăr sau de susan.

În rețetele în care făina de migdale se combină cu cea de grâu, aceasta poate înlocui un sfert din cantitatea de făină clasică.

Făina de migdale funcționează și ca înlocuitor pentru pesmet sau făină de grâu atunci când pregătești o panada (șnițele, chifteluțe, cașcaval pane). Iar, pentru o crustă mai crocantă, poți să folosești făină de migdale amestecată cu migdale mărunțite grosier.

foto: 123rf.com