De cele mai multe ori, când fac murăturile floare, înseamnă că borcanele nu au fost sterilizate bine, iar saramura se tulbură. La suprafața ei apare o peliculă fină albă care este de fapt un mucegai foarte fin. Acesta se dezvoltă chiar și în zeama sărată sau picantă în care ai fiert murăturile. Murăturile mai fac floare și în cazul în care capacele nu au fost închise etanș, iar bacteriile pătrund în saramură și o tulbură.

De ce fac murăturile floare

Greșelile de igienă sunt cauza principală pentru care fac murăturile floare.

  • Nu ai spălat corect legumele pe care le-ai pus la murat
  • Nu te-ai spălat corect pe mâini înainte de pregătești murăturile
  • Ai pus legume deteriorate, cu urme de lovituri, zgârieturi și mucegai
  • Nu ai spălat corect borcanele pentru murături cu detergent și apă fierbinte
  • Nu ai sterilizat borcanele înainte de a pune murăturile și saramura; sterilizarea trebuie făcută în apă clocotită timp de 10 – 15 minute
  • Nu ai sterilizat borcanele cu murături la bain-marie, după ce le-ai pus capacele.

Toate aceste cauze contribuie la alterarea murăturilor și a saramurii, deoarece orice urmă fină de bacterii, microbi sau mucegai prezentă pe legume poate prolifera în saramură și poate deteriora gustul murăturilor.

Trucuri simple să nu facă murăturile floare

Din moși-strămoși, bucătăresele pasionate știu câteva trucuri să pregătească cele mai bune murături, cu saramura limpede și curată. Iată ce sfaturi am cules din mai multe regiuni ale țării.

Evită apa cu clor de la robinet

Murăturile nu se pun în apă cu clor și alte soluții dezinfectante, deoarece clorul înmoaie legumele și acestea vor căpăta un gust neplăcut. Apa de la robinet se clocotește bine și se lasă să se răcorească înainte de a face saramura. În acest fel, clorul se evaporă și apa devine mult mai limpede și curată pentru murături.

Evită sarea iodată

La murături se folosește sare gemă din salină. Nu se folosește sare iodată și nici sare de mare. Sarea gemă, curată și naturală, este singura bună pentru murături. Iodul înmoaie coaja legumelor, chiar dacă acestea stau în saramură.

Folosește crenguțe de vișin

Se folosesc întotdeauna crenguțe fragede de vișin, foarte bine spălate cu un burete nou și apă fierbinte. Crenguțele de vișin conțin substanțe cu efect antibacterian și împiedică înmulțirea mucegaiului alb care apare pe murături.

Folosește condimente cu rol antibacterian

Murăturile sunt bune sărate și picante, dar condimentele se adaugă nu doar pentru savoare și aromă, ci și pentru rolul lor antibacterian. Atât usturoiul, cât și ceapa, hreanul și boabele de muștar împiedică apariția mucegaiului și mențin saramura limpede și curată.

De asemenea, sunt importanți ardeii iuți care omoară bacteriile și dau un gust picant foarte bun la orice fel de murături.

Cum salvezi saramura dacă au făcut murăturile floare

Saramura din unele borcane poate deveni ușor tulbure, deoarece procesul de fermentație eliberează acidul lactic. Dacă saramura capătă o ușoară culoare albicioasă, dar rămâne totuși transparentă, poți consuma murăturile fără riscuri.

Dar, dacă observi că a apărut un mucegai alb ca niște fulgi care acoperă legumele, trebuie să cureți saramura. Și iată cum se face pas cu pas:

  • se scot legumele și se spală cu apă fierbinte,
  • se strecoară saramura de mai multe ori prin tifon,
  • se pune saramura la fiert și se lasă să clototească de câteva ori pentru a distruge sporii de mucegai,
  • se spală și se sterilizează iar borcanele cu apă clocotită,
  • se așază legumele înapoi în borcan, dar numai dacă au coaja tare și sunt ferme,
  • se toarnă saramura răcorită și se mai adaugă câteva condimente precum muștar, boabe de piper și usturoi,
  • se capsează bine borcanul și se lasă două-trei zile la temperatura camerei.

Dacă saramura se limpezește în borcan, poate fi dus înapoi în cămară și se urmărește câteva zile dacă nu fac iar murăturile floare.