Sarea, oțetul și bicarbonatul de sodiu sunt ingrediente esențiale în bucătărie, nu doar pentru gătit, dar și pentru curățenie. Fiecare dintre cele trei substanțe are numeroase întrebuințări în casă, în curte, la îngrijirea animalelor și cultivarea plantelor.

Îți prezentăm mai jos avantajele pe care le ai dacă pui bicarbonat la florile din ghivece și la toate plantele decorative prin frunze. Această soluție este cu atât mai folositoare și avantajoasă pentru plante în sezonul rece.

Menține un Ph echilibrat al pământului din ghivece

Cele mai multe iubitoare de flori, care au diverse plante de interior, le udă cu apa de la chiuvetă. Dar în multe zone din țară apa din rețea este destul de acidă și dură, iar plantele iubitoare de sol alcalin precum mușcatele sau violetele africane au de suferit din cauza acidității.

Presară puțin bicarbonat la florile din ghivece, direct la suprafața pământului. O jumătate de linguriță la fiecare ghiveci este suficientă. Apoi sapă ușor cu o furculiță sau cu o lopățică specială. Repetă acest tratament de două ori pe an, toamna și primăvara.

În cazul în care adaugi bicarbonat în pământul din ghivece, cel puțin 30 de zile nu trebuie să mai adaugi fertilizatori sau apă de drojdie.

Previne apariția fungilor și a mucegaiului

Dacă adaugi puțin bicarbonat în pământul din ghivece vei ajuta florile să crească armonios și să dezvolte frunze sănătoase. În plus, bicarbonatul, care are certe proprietăți antifungice, va preveni apariția mucegaiului în ghivece și a fungilor la rădăcina plantelor.

Bicarbonatul combate mucegaiurile și este recomandat în special toamna și iarna, deoarece plantele stau mai mult timp în aer rece și umed sau la întuneric, condiții propice pentru îmbolnăvirea și putrezirea rădăcinilor.

Combate făinarea și putregaiul cenușiu

Mucegaiul apare pe frunze foarte ușor, dacă plantele nu mai au căldura și lumina soarelui din timpul verii. Dar se pune bicarbonat la florile din ghivece și vei reuși să previi sau să combați bolile.

Făinarea este o boală care lasă pete albe ușor catifelate pe frunze, iar putregaiul cenușiu se recunoaște ușor după puful cenușiu care apare pe frunze și flori. De îndată ce vezi aceste boli, rupe imediat frunzele bolnave și stropește cu o soluție de apă și bicarbonat în concentrație de o linguriță de bicarbonat la 200 ml de apă rece.

Stropește frunzele plantelor, chiar dacă par sănătoase, și lasă-le să se usuce într-un spațiu încălzit și însorit.

Poți folosi bicarbonat la florile din ghivece și sub formă de pudră. Presară bicarbonatul pe frunze și lasă-l să acționeze două – trei zile, apoi repetă acțiunea până când frunzele rămân curate și sănătoase.

Bicarbonatul are efect dacă îl folosești de la primele semne ale bolii. În cazul în care infecția funcigă este larg răspândită în foliaj, este indicat să folosești o soluție fungică de la fitofarmacie, în paralel cu bicarbonatul de sodiu.