Iarna apare cel mai des mucegaiul în ghivece, din cauza faptului că stau în spații mai puțin aerisite și umede. Diverse tipuri de ciuperci pot ataca plantele de apartament, dar pentru toate există soluții destul de eficiente în magazinele de profil.

Aceste soluții au însă componente chimice puternice, care pot omorâ plantele mai fragile sau mai pretențioase, cum sunt spre exemplu violetele de Parma. Iată însă o soluție mai blândă cu plantele, dar eficientă împotriva ciupercilor.

Ulei și detergent

Amestecă o ceșcuță de ulei de floarea soarelui sau ulei de porumb cu o lingură de detergent lichid de vase. Pune acest amestec într-o mică sticlă cu pulverizator și stropește bine frunzele și tulpinile atacate de mucegai și ciuperci.

Detergentul ucide sporii ciupercilor, iar uleiul lasă o peliculă grasă prin care ciupercile nu se mai pot dezvolta.

După câteva zile, în care ai folosit acest fungicid, curăță tulpinile cu o dischetă îmbibată în apă caldă și lasă planta la lumină și căldură să se usuce bine. Apoi repetă tratamentul peste 2 zile și de câte ori este necesar, până când dispar ciupercile și cresc frunze noi și sănătoase.

Sfaturi de care să ții cont când tratezi plantele de apartament

Dacă sunt atacate de ciuperci, izolează plantele bolnave și ține-le într-un loc bine aerisit, cald și uscat. Ciupercile nu suportă atmosfera uscată.

Rupe frunzele și lăstarii grav afectați, care nu mai pot fi recuperați.

Pune ghivecele la o fereastră bine luminată de soare, deoarece ciupercile nu suportă bine nici lumina.

foto: 123rf.com