Dacă ești o mamă mereu îngrijorată, este bine să înveți să te relaxezi. Te vei simți mai bine atât tu, cât și copilul tău. În primul rând, află ce te face să simți și să acționezi în acest fel. Sunt multe predispoziții ”care pot conduce la un stil de parenting deosebit de protector”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

De obicei, cauzele anxietății sunt ”nevoia de a avea totul sub control și să nu fie ceva ce ar putea să te ia prin surprindere, teama de a nu fi vinovată de ceva rău care i s-ar putea întâmpla celui mic. Uneori, este vorba chiar de anxietatea mamei încă de dinainte de a fi mamă”.

Cum se relaxează o mamă anxioasă: Schimbă perspectiva

”Copilul care are o mamă anxioasă crește dependent de grija cuiva. Ajunge să fie, la rândul lui, anxios. Dezvoltă un comportament de evitare sau care anticipează relele care s-ar putea întâmpla. Nu va experimenta aceleași lucruri ca unul crescut de o mamă mai relaxată, fiindcă va fi mereu cocoloșit și ferit”, este de părere specialistul. Din dorința de a fi protejat de evenimente negative, va fi ferit și de experiențe care l-ar ajuta să se dezvolte.

Cristina atenționează că micuțul ”va deveni un adult cu fobii și temeri, restrictiv și care se autosabotează. Mama prea temătoare are nevoie să facă un efort permanent și voluntar în a-și lăsa micuțul încerce lucruri noi. Ea are nevoie să învețe alte tipare de reacție față de acțiunile copilului și față de propriile frici.”

Ai încredere în specialiști

Există anumite întrebări și dileme care fac să-ți crească nivelul de anxietate. Printre ele se numără: ”Oare fac bine ce fac?”. Deciziile pe care le iei vor influența viața micii persoane pe care o iubești. Sfaturi contrare vin din toate părțile. Încearcă să te detașezi și să nu crezi că există un singur mod bun de a face lucrurile. Fă alegerile pe care le crezi de cuviință fără să pui o presiune enormă asupra ta.

Este bine să fii bine pregătită, să te documentezi bine, dar și să te înconjori de specialiștii de care ai nevoie. Apoi, ai încredere în ceea ce ai făcut deja și mergi mai departe fără să verifici la tot pasul. E nevoie și de terapia persoanei anxioase, pentru a vedea care sunt cauzele fricilor pe care le are și să învețe mecanisme de relaxare.

Cum se relaxează o mamă anxioasă: Nu mai face comparații

De multe ori, îți compari copilul cu alții. Ți-e teamă că al tău nu a crescut destul, nu a luat suficient în greutate. Când e mai mare, te gândești că îi strici prospectele de a avea succes în viață pentru că nu l-ai înscris la destule activități sau pentru că pare să fie în urmă la școală față de ceilalți, iar tu nu știi cum să-l ajuți. Fiecare copil are nivelul lui de dezvoltare. Dacă pediatrul sau învățătoarea nu spun că ar fi ceva în neregulă, nu îți mai face griji.

Citește și: Cum știi dacă ești o mamă anxioasă și ce e de făcut

Ai grijă și de tine

Cum se relaxează o mamă anxioasă? Are grijă și de ea însăși. Poate te simți vinovată că nu-i acorzi suficient timp, că nu-i citești suficient sau că nu te joci cu el destul. Încearcă să faci tot ce ține de tine, dar nu te strădui mai mult decât e cazul. Încearcă să ai un program echilibrat de viață, să îți organizezi bine sarcinile, iar, apoi, relaxează-te. Din când în când, fă ceva pentru tine însăți. Mergi la coafor, la masaj sau ieși în oraș cu prietenele. Nu este egoist din partea ta. În momentul în care vei fi mai destinsă, copilul tău va fi și el mai bine.

Citește și: 14 cele mai bune plante naturale pentru anxietate și depresie

Cum se relaxează o mamă anxioasă: Își face timp de odihnă

”Recomand mamei anxioase să ceară opinia specialistului: pediatru sau alt specialist, atunci când se teme pentru sănătatea micuțului și să evite căutările pe google sau pe diferite grupuri /forumuri. Fiecare copil e unic și fiecare mamă e unică. 

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonÎn general, o persoană anxioasă se teme de consecințe. Ca urmare, conștientizarea consecințelor reale e o metodă eficientă de a ameliora frica. De asemenea, delegarea unor atribuții e binevenită, pentru că oferă mamei timp și spațiu pentru puțină odihnă. Se știe că oboseala accentuează anxietatea. 

Consilierea psihologice este, de asemenea, binevenită. Ajută și ținerea unui jurnal cu ideile disfuncționale și dezadaptative, pentru a evidenția că nici în trecut acestea nu au avut consecințe dezastruoase, adică au fost predicții false,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.