Congelatorul poate fi una dintre metodele prin care se păstrează mustul dulce timp de câteva luni. Dar, după decongelare, gustul lui nu va mai fi la fel. Metodele tradiționale, folosite de bunicile noastre par să fie mult mai bune.

Mustul, calități nutritive și savoare

Ce grozavă este o cană de must dulce și înțepător, lângă o bucată de plăcită cu brânză și miez de nucă nouă. Un adevărat festin cu care ne răsfățau bunicii pe vremuri.

Mustul rămâne un deliciu mult așteptat în luna octombrie, când se adună viile și se face primul vin. Pe lângă savoarea lui, pe lângă gustul dulce și aromat, mustul are și câteva calități nutritive deosebite. Este adevărat că nu este recomandat persoanelor care au probleme cu glicemia sau care au deja diabet, dar o persoană sănătoasă poate consuma câte un pahar de must pe zi, fără să își facă probleme legate de zahărul din sânge.

Valori nutritive:

  • Mustul dulce este foarte bogat în rezveratrol și polifenoli care ajută procesele celulare și susține sănătatea inimii, circulația sângelui și eliminarea factorilor oxidativi;
  • Conține vitaminele C, B1, B2, vitamina A și săruri minerale de fier, sodiu, magneziu și mangan, esențiale pentru rezistența oaselor, a țesuturilor și mușchilor;
  • Accelerează digestia, ceea ce poate fi un efect benefic pentru persoanele care au probleme cu constipația;
  • Îți conferă energie și un tonus bun pe parcursul zilei, zahărul din must fiind ușor transformat în energie de către organism, în comparație cu zahărul procesat din dulciuri și sucuri acidulate.

Cum se păstrează mustul dulce. Metoda fierberii

Mustul proaspăt stors din struguri se menține dulce timp de 2 – 3 zile, ținut la frigider. Dar procesul de fermentație, prin care zahărul se transformă în alcool începe imediat, iar mustul capătă un gust ușor acidulat.

Pentru a menține mustul dulce mai mult timp, trebuie fiert. Dacă ai o cantitate mai mică de must și vrei să te bucuri de el timp de 2 – 3 săptămâni, o poți fierbe pe toată. Mustul se pune la fiert într-un vas emailat, se fierbe la foc mic până când face spumă. Aceasta se culege cu o lingură de lemn. Atenție! Nu folosi niciodată ustensile din metal în mustul pus la fiert, pentru că îi schimbă gustul.  

Mustul este suficient de bine fiert când nu mai face spumă. În medie, el trebuie fiert la foc mic timp de 15 minute.

Se stinge focul și se toarnă ușor mustul în sticle de un litru din sticlă, niciodată în recipiente din plastic. Se pun dopuri etanșe, se îmbracă sticlele într-o pătură și să lasă să se răcorească treptat peste noapte. Este important ca mustul să se răcească foarte încet, pentru a opri fermentarea și pentru a se păstra dulce mai mult timp. Ulterior, sticlele se depozitează în frigider sau într-o cămară rece.

Cum se ”taie” mustul

Una dintre metodele tradiționale de a păstra mustul bun și dulce implică tot fierberea. Dar mustul ”se tăia”, adică se fierbea doar jumătate din cantitatea necesară, iar aceasta se adăuga peste jumătatea de cantitate nefiartă.

În acest fel, mustul proaspăt ”se taie” cu must fiert, se întrerupe procesul de fermentație, dar se păstrează gustul acidulat mai pregnant. După ce se combină cele două cantități de must, se toarnă în sticle din sticlă, se pun dopuri etanșe și se îmbracă în pături, să se răcească treptat.

Ulterior, mustul ”tăiat” se păstrează la frigider sau într-un beci rece și asfel se păstrează mustul dulce timp de 3 – 4 luni.

Must cu aspirină

O metodă mai simplă, folosită mai des pentru o cantitate mică de must, implică aspirina netamponată. Se pune deoparte un litru de must proaspăt în care se dizolvă o tabletă de aspirină. Restul mustului se fierbe ușor, la foc mic, până nu mai face spumă.

Se oprește focul și se lasă mustul să se răcească treptat în oală. Apoi se adaugă litrul de must cu aspirină și se toarnă în sticle. Se depozitează la frigider și se consumă în câteva luni. Așa poți avea must dulce și ușor acidulat la masa de Crăciun.