Este greu de făcut un top cu cele mai gustoase ciuperci, dar toată lumea este de acord că hribii sunt pe primele locuri. Îi găsești în comerț sub diverse forme, la borcane în saramură, uscați la pungă sau chiar proaspeți și suculenți, chiar dacă este iarnă.

Ca o regulă general, ciupercile de pădure, denumite mai pe larg bureți, sunt cele mai gustoase, în timp ce ciupercile albe champignon și cele gri, pleurotus, au un gust mai fad, deși sunt cele mai des întâlnite în comerț.

Hribii, printre cele mai gustoase ciuperci

hribi proaspeți

Îi recunoști după pălăria lor gălbuie-maro și piciorușul alb și bombat la bază.

Italienii le spun funghi porcini și îi adaugă adesea la paste și pizza. Românii îi mai numesc mânătărci, și îi prepară în mod tradițional în tocănițe pe care le servesc cu mămăligă.

Hribii sunt deliciosi daca vrei sa faci ciulama de ciuperci!

Carnea hribilor este albă și tare, cu un ușor gust de alune, cu miros plăcut și consistență cremoasă.

Sfaturi utile

  • Hribii se culeg cât sunt tineri și au un gust proaspăt; hribii bătrâni și prea umflați devin moi și își pierd savoarea.
  • Dacă îi cumperi uscați, trebuie să îi lași cel puțin 10 minute la înmuiat în apă pentru a-i putea găti.
  • Hribii se adaugă în supe, tocănițe, salate, paste sau în ghiveciul cu legume de toamnă.

Dacă îți plac hribii, încearcă și aceste rețete de zacuscă de hribi. Află cum se face și zacusca de ghebe

Gălbiorii, o savoare deosebită

gălbiori

Sunt foarte ușor de recunoscut după culoarea lor galbenă și după pălăria cu striații pronunțate, cu marginile întoarse în sus.

În popor li se mai spune și bureți galbeni.

Sunt ciuperci cu un gust deosebit, ușor piperat, dar cu un miros plăcut, de fructe galbene sau de caise. Au carnea tare și fibroasă și sunt gustoși în tocănițe sau supe.

Sfaturi utile

  • Există câteva specii de ciuperci otrăvitoare care seamănă destul de bine cu gălbiorii, de aceea este bine să îi cumperi numai din surse autorizate.
  • Nu este recomandat consumul de gălbiori cruzi pentru că sunt mai greu de digerat.
  • Dacă îi cumperi dezhidratați, trebuie să îi ții în apă pentru a se înmuia, iar dacă îi cumperi proaspeți îi poți păstra la rece, înveliți într-un ștergar de bumbac umed.

Zbârciogul sau ciuciuletele, o ciupercă delicată

zbârciogul galben

În pofida numelui, zbârciogul galben este deosebit de apreciat de bucătari și este mereu în topul celor mai gustoase ciuperci.

Carnea lui cremoasă și fragilă are un gust foarte plăcut și dă o savoare deosebită supelor de ciuperci.

Este ușor de recunoscut printre ciupercile comestibile din comerț după pălăria lui neregulată, asemănătoare unui burete, cu alveole adânci.

În pădure, însă, zbârciogul poate fi ușor confundat cu alte ciuperci otrăvitoare, dacă nu îl cunoști foarte bine, de aceea se recomandă să fie cumpărat doar din surse sigure.

Sfaturi utile

  • Zbârciogul comestibil se deosebește de zbârciogul otrăvitor prin faptul că piciorul lui este unicameral, are un singur spațiu gol în interior. Zbârciogii otrăvitori prezintă o încrengătură de goluri în interior.
  • În stare crudă, poate declanșa reacții alergice la unele persoane, de aceea se recomandă consumul lor doar preparați termic. Aici găsești cea mai gustoasă rețetă de Pui cu ciuperci la care poți folosi zbârciogi proaspeți sau uscați.
  • Carnea lor de o calitate foarte bună este însă foarte fragilă și trebuie gătiți chiar în ziua în care au fost culeși sau cumpărați. Pot fi ținuți la frigider în ambalajul original cel mult două zile.

sursa foto: Hepta.ro