Stele parfumate

regina noptii

Regina nopţii (Nicotiana) îşi merită pe deplin numele. Dintre florile de vară care rezistă în grădinile încinse de soare, ea este cea mai parfumată. Tulpinile înalte şi mlădioase susţin numeroase flori sub formă de stea albe, violet, roz sau crem. Înfloreşte de la începutul verii până în septembrie, iar seara, când se deschid florile, parfumul lor dulce inundă grădina. Regina nopţii poate fi cultivată şi în jardiniere adânci, important este să nu stea deloc la umbră. Atenţie, însă, substanţa lipicioasă de pe flori şi de pe frunze este otrăvitoare, aşa că trebuie ţinută departe de copii şi animale. Singura specie perenă este Nicotiana alata, care suportă temperaturi de -5 gradeC.

Caută Nicotiana affinis, cu florile albe, care este cea mai parfumată dintre toate!

Copacul fluturilor

cestrum

Din grădina ta de vară nu ar trebui să lipsească Cestrum sau Floarea Fluturilor. Este, de fapt, un arbust stufos cu flori roşii, violet, crem, portocalii sau albe. Ele sunt grupate sub formă de bucheţele şi înfloresc toată vara. Cele mai parfumate flori sunt cele albe ale speciei Cestrum nocturnum. Ele se deschid la lăsarea serii şi răspândesc un parfum puternic şi elegant care atrage păsările şi fluturii. Cestrum nu este pretenţios, are nevoie doar de sol fertil şi trebuie udat regulat. Deşi în grădină poate creşte până la patru metri înălţime, el poate fi cultivat şi în ghivece mari. Primăvara trebuie să îi scurtezi toate ramurile la patru sau şase noduri.

Toate părţile arbustului sunt otrăvitoare, aşa că fii atentă la pericolul pe care îl prezintă pentru copii!

 Floarea lunii

floarea lunii

O specie de zorele albe, Ipomoea alba, mai puţin cultivată la noi, înfloreşte numai la căderea întunericului şi răspândeşte un parfum suav şi îmbătător. Florile rămân deschise până la primele raze de soare. Este o plantă urcătoare, deloc pretenţioasă şi plantată adesea pe lângă ziduri şi garduri. Zorelele cresc foarte repede şi au tendinţa să sufoce plantele mai mici din jur. Aşa că trebuie să găseşti un spaţiu liber pentru ele şi, eventual, să le construieşti o scăriţă din lemn pe care să se urce. Nu sunt recomandate pentru ghivece.

Florile mari, cât palma unui copil, se deschid cu rapiditate când apune soarele!

Flori de seară cu parfum îmbătător

Una dintre cele mai parfumate flori de seară aparţin plantei Telosma Cordata (Violetă chinezească). Florile ei micuţe, verzi-gălbui, au un parfum asemănător cu al lămâilor. Este folosită adesea în salate şi în prăjituri datorită aromei puternice.

sursa foto: Foter.com