Este vremea potrivită să plantezi ultimele flori de vară și să umpli grădina de culoare, de parfum și de fluturi. Zinia sau cavalerii, cum sunt cunoscuți pe la noi, crăițele, iarba fluturilor, aster sau echinaceea se numără printre cele mai colorate, cele mai dulci flori care atrag fluturii în grădină.

Fluturele ochi de paun de zi

Te vei bucura de apariția lor delicată și îi vei vedea ore întregi prin grădină toată vara, dacă vei cultiva aceste plante. Iată și câteva sfaturi mai puțin știute despre fiecare.

Zinia, iubitoare de soare

Cavaleri li se spune acestor flori rezistente pe la țară, dar botaniștii preferă numele zinia. Sunt mari iubitoare de soare, există specii înalte, pentru garduri, și specii pitice pentru borduri. Înainte de plantare, îmbogățește solul cu pământ fertil și puțin nisip, deoarece nu suportă să stagneze apa de ploaie. Și taie mereu florile care încep să se usuce pentru a stimula ramificarea tulpinilor și apariția de noi boboci.

Crăițele cu parfum nostalgic

Aroma lor dulce amăruie este foarte îndrăgită de fluturi, iar crăițele sunt de mare ajutor în grădină. Se pot planta pe lângă legume și pe lângă florile mai delicate, deoarece le apără de insectele dăunătoare, dar atrag polinizatorii valoroși precum albinele și fluturii.

Fluturele coada rândunicii

Îmbogățește solul cu materii organice și ai grijă să fie bine săpat și drenat și vei avea o înflorire bogată. Și nu uita să rupi florile ofilite, pentru a stimula noi înfloriri. Crăițele sunt foarte frumoase și iubite, nu doar de grădinari, ci și de melci, așa că ai grijă să presari în jurul lor mulch sau soluții care țin aceste târâtoare departe de flori.

Iarba fluturilor sau asclepias tuberosa

Este originară din America și atrage imediat atenția cu buchetele ei de flori bogate și colorate în portocaliu. Planta crește ca o tufă de mărime medie și are rădăcini sub formă de rizomi care se întind și se înmulțesc singure. Vara este productivă și face multe flori viu colorate și parfumate, dar are nevoie de un sol bine drenat și de apă în mod constant. Toamna, locul în care se află rizomii ei se acoperă cu frunze și mulch, să fie cât mai bine ferite de îngheț.

Aster, steluțele albastre

Încep să înflorească prin luna august și fac tufe bogate în flori. Sunt ademenitoare pentru fluturi și foarte atrăgătoare în grădină, dacă le cultivi în straturi compacte. Câteva fire nu sunt spectaculoase, dar mai multe vor constitui o adevărată atracție.

Fluturele adonis albastru

Steluțele albastre aster sunt plante înalte, care pot fi cultivate pe lângă garduri sau copacii din grădină. Nu sunt deloc pretențioase și se înmulțesc singure, de multe ori fiind nevoie să tai rădăcinile pentru a le controla creșterea.

Echinaceea, iubită de fluturi

Viu colorate, cu florile dispuse în conuri parfumate, înconjurate de sepale violacee, echinaceea au ajuns relativ de curând în grădinile noastre, dar merită să fie cultivate. Pot fi folosite ca plante medicinale, dar și pentru aspectul lor atrăgător. Vara, rezistă bine la secetă și trebuie plantate la soare, oricât de cald ar fi. Planta are o perioadă lungă de înflorire, din iunie până la începutul toamnei și se înmulțesc singure din semințele care cad pe sol. Pe lângă fluturi, echinaceea atrage și păsările mici cântătoare precum cintezele și pițigoii.

Foto 1: Adrian Bărbulescu