CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cultivatorii pasionați au dezvoltat mii de varietăți de violete africane, cu tot felul de culori, de la alb, crem și verde, la nuanțe aprinse de violet, albastru și roșu. Dacă ai și tu câteva plante cu flori deosebite și vrei să înmulțești violetele africane, iată câteva dintre cele mai sfaturi de care trebuie să ții cont. Iar cel mai important sfat este legat de apa în care pui frunzele să prindă rădăcini!

Cum poți să înmulțești violetele africane

Aceste plante de ghiveci foarte populare sunt ușor de înmulțit prin butași care vor prinde rădăcini în apă sau direct în pământ. Cea mai sigură soluție rămâne apa, deoarece de multe ori nu poți controla umiditatea din pământ și riști ca frunzele de violete puse direct în ghivece cu pământ să se usuce sau să mucegăiască.

Iată 3 sfaturi de bază de care trebuie să ții cont când tai frunzele pentru înrădăcinare.

  1. Frunzele de violete pentru înmulțirea plantei trebuie tăiate de la mijlocul rozetei de frunze, niciodată de la bază. Frunzele mari și frumoase de la mijloc sunt mai sănătoase și pot face rădăcini mai ușor.
  2. Frunzele pentru înmulțit se taie în lunile februarie-martie-aprilie după ce apar câțiva boboci mici de flori. În această perioadă, planta secretă mai mulți hormoni, iar frunzele prind mai ușor rădăcini.
  3. Frunzele se taie întotdeauna cu o foarfecă bine ascuțită și în sens oblic. Astfel codița absoarbe mai multă apă și va face mai repede rădăcini.

Cea mai bună soluție pentru înrădăcinat violetele

Frunzele de violete se pun la înmulțit în pahare de sticlă sau de plastic, să ajungă lumina la rădăcini.

Se folosește apă fiartă și răcită și se adaugă soluții care hrănesc frunza și stimulează apariția rădăcinilor:

  • Apa de salcie în proporție de 1/10
  • Miere, un vârf de linguriță
  • Apa de turbă în proporție de 1/20
  • Stimulent de înrădăcinare din magazinele de profil

Mulți cultivatori preferă mierea, deoarece hrănește frunza, oferindu-i zahărul de care are nevoie să dezvolte rădăcini și plante noi. Apa din pahare se schimbă la 4 – 5 zile și se pune aceeași cantitate de apă cu tot cu miere.

Când se plantează violetele tinere

Într-o lună, frunzele de violete puse la prins au deja rădăcini și trebuie să apară la baza lor plante tinere cu frunze foarte mici. Se lasă frunzele în apă până când plantele tinere cresc aproximativ 0,5 – 1 cm.

Apoi se taie plantele cele mai mici și strâmbe și se lasă una singură, mai mare și mai bine dezvoltată. Se plantează frunza mamă cu planta tânără într-un ghiveci cu diametrul de 5 cm, cu pământ de flori și puțină turbă sau cu substrat special de înrădăcinare.

Violetele africane se țin la fereastră, dar departe de soare și surse de căldură, și se udă după ce se usucă pământul de la bază. Apa în exces duce la putrezirea rădăcinilor.

Citește și cum să întinerești violetele îmbătrânite cu ajutorul apei!

video: Adina Zamfir/Libertatea pentru femei