Gospodinele începătoare confundă adesea modul în care se gătesc tăițeii de orez cu modul de preparare al pastelor făinoase. Chiar dacă seamănă, cele două alimente au ingrediente diferite și moduri diferite de preparare.

Ce sunt tăițeii din orez

Așa cum le spune și numele, celebrii noodles chinezești sau tăițeii din orez sunt făcuți din făină de orez și apă. Aceasta era rețeta tradițională, dar în zilele noastre se mai adaugă făină de tapioca sau amidon din porumb pentru o consistență mai elastică și pentru un gust mai dulce.

În ceea ce privește proprietățile lor nutritive, trebuie să știi că acești tăiței sunt mult mai bogați în carbohidrați și calorii decât pastele de calitate, făcute din făină de grâu dur.

Dacă ești atentă la silueta ta, tăițeii chinezești trebuie consumați cu prudență în cantități reduse. Vestea bună este că acești tăiței nu conțin glucide, dacă sunt preparați după metoda tradițională. Dacă se adaugă tapioca, spre exemplu, atunci cantitatea de carbohidrați crește și se adaugă glucidele.

Iată ce conține o porție de 175 grame de tăiței de orez fierți:

  • Calorii: 190
  • Proteine: 3,2 grame
  • Grăsimi: 0,4 grame
  • Carbohidrați: 42.2 grame
  • Fibre: 1.8 grame
  • Sodiu: 33.4 mg
  • Seleniu: 14% din DZR (doza zilnică recomandată)
  • Cupru: 7% din DZR
  • Fier: 1% din DZR
  • Zinc: 4% din DZR
  • Fosfor: 3% din DZR
  • Mangan: 9% din DZR

Cum se pregătesc corect tăițeii din orez

În comerț vei găsi mai multe tipuri de noodles, unii foarte subțiri și aproape translucizi, care se fierb cel mai repede, alții subțiri de 3 mm grosime, alții puțin mai groși de 6 mm grosime, dar și tăiței lați care se folosesc de obicei în preparatele cu sos abundent.

Spre deosebire de pastele din grâu dur care trebuie fierte în medie timp de 8 minute, tăiețeii din orez sau noodles nu necesită fierbere în prelabil. Este necesar doar să îi înmoi în apă clocotită. Iată cum se face:

  • Se pune o oală cu apă la fiert și se adaugă un strop de sare;
  • Se lasă apa să clocotească și se oprește focul;
  • Se pun tăițeii în oala cu apă fierbinte, se învârt de câteva ori, se acoperă cu un capac și se lasă să se înmoaie 10 minute;
  • Se scurg tăițeii, se trec printr-un jet de apă rece și se folosesc în salate sau preparate cu sos.

Diferite metode de preparare

Wok: dacă vrei să pregătești un preparat în stil asiatic la wok, tăițeii se pot înmuia și în apă rece timp de 15 minute apoi se adaugă direct în sosul fierbinte și se lasă 10 minute să se înmoaie bine și să absoarbă sos;

Supă: dacă vrei să gătești o supă chinezească, ușor picantă, cu multe bucăți de legume, tăițeii din orez se adaugă ultimii, după ce se stinge focul; se acoperă oala cu un capac și se servește după 20 de minute;

Salate: multe rețete de salate reci, cu legume și sosuri dulci sau picante adaugă și noodles pentru consistența lor gumată; în acest caz tăițeii se lasă la înmuiat în apă fierbinte și se adaugă peste sosul pentru salată, apoi se adaugă legumele și condimentele.

foto: Pexels.com