Consumul de banane are multe beneficii pentru organism, sunt fructe sățioase, gustoase și bogate în fibre. Dar există și unele efecte secundare negative, de care trebuie să ținem cont, dacă suntem tentați să măncâm banane prea des.

Constipația

Pentru mulți iubitori de banane, chiar dacă acestea sunt pline de fibre, constipația este un efect secundar neplăcut, care se poate agrava în timp. Dacă ai probleme cu digestia și te constipi după ce mănânci două sau trei banane pe zi, încearcă să te mulțumești doar cu o singură banană și vei scăpa de probleme.

Kilogramele în plus

Bananele te îngrașă și acesta nu este deloc un simplu clișeu. Sunt fructe bogate în zahăr și conțin multe calorii. O banană medie are 105 calorii, în comparație cu o portocală medie care are 60 de calorii sau cu o cană de struguri negri care au 58 de calorii.  

Somnolența

Ți s-a întâmplat să te simți mai moleșită după amiaza, dacă ai luat o gustare cu banane? Ei bine, datorită concentrației mare de magneziu și triptofan, nutrienți care ajută la relaxarea musculară, se instalează o ușoară oboseală și somnolență după consumul de banane. Este cam același efect pe care îl are o salată cu multă ceapă. Și ceapa conține un procent important de triptofan, aminoacid care stimulează secreția de melatonină, așa numitul hormon al somnului.

Dureri abdominale și flatulență

Nu trebuie să te surprindă faptul că te doare stomacul după ce mănânci o banană, mai ales dacă este bine coaptă. Fibrele din bananele bine coapte conțin mult amidon și zahăr care sunt greu de digerat, iar acest lucru poate declanșa crampe abdominale la persoanele mai sensibile.

Durerile de stomac pot apărea mai ales dacă mănânci banane împreună cu lapte, iaurt sau brânză, împreună cu citrice sau cu băuturi carbogazoase. În acest caz, consumul de banane favorizează arsurile, gazele și durerile de stomac.

Carii dentare

Tot amidonul și zahărul din banane poate favoriza apariția de carii sau poate agrava cariile deja existente. Ai grijă de dinții tăi, spală-te pe dinți de două ori pe zi și nu neglija vizitele regulate la medicul dentist, mai ales dacă ai tendința să consumi multe dulciuri și fructe dulci precum strugurii, pepenii și bananele.

Migrene și dureri de cap

Uneori, după un consumul de banane, dacă se depășește o cantitate moderată, se pot instala din senin migrene persistente. Se pare că bananele conțin un aminoacid numit tiramină care poate favoriza apariția migrenelor, dacă ai tendința să mănânci 3 – 4 banane pe zi.

Alergii usturătoare

Persoanele sensibile la diverse alergii alimentare pot avea probleme și din cauza bananelor. De aceea, este bine să le elimini din dieta ta, dacă ai probleme cu alergiile. Nici femeile care alăptează nu este bine să consume banane, din cauza unui potențial alergen al acestor fructe.

Consumul bananelor. Atenție la pesticide!

Ai grijă când desfaci și consumi o banană! Îndepărtează întotdeauna vârful maroniu. Acesta este baza care a rămas din floare, după ce s-a transformat în fruct, dar este partea cea mai amară din banană.

Pe de altă parte, trebuie să ții cont de faptul că bananele sunt stropite cu tot felul de pesticide și înainte, și după cules. Din acest motiv, nu este recomandat să consumi coaja sau să o folosești în compost, decât dacă provine de la banane din culturi organice. Spală bine bananele cu apă călduță și taie vârful maroniu, înainte de a le curăța de coajă.

În general, bananele sunt fructe sigure, iar consumul de banane este foarte nutritiv, îți reface energia și îți protejează imunitatea. Dar consumul excesiv de banane poate avea efectele secundare menționate mai sus.