Prima impresie contează la cumpărături! Un magazin cu podele murdare, cu rafturi dezorganizate și pachete de alimente puse la întâmplare îți arată că managementul are de suferit și nu se respectă nici regulile de igienă. Iată și alte indicii care te ajută să cumperi alimente de calitate și să nu te lași păcălită de aparențe.

Ambalajele deteriorate

Verifică de două ori ambalajele produselor pe care le cumperi. Dacă sunt rupte, sparte sau dezlipite, în interior deja au pătruns bacterii care deteriorează calitatea alimentelor și este bine să le eviți, chiar dacă sunt la reducere.

Alege lactate pasteurizate

Verifică etichetele produselor lactate, în special laptele și iaurturile. Alege produsele pasteurizate și corect ambalate. Acestea sunt cele mai sigure pentru consum, deoarece procesul de pasteurizare distruge bacteriile periculoase, dar păstrează calitățile nutritive ale alimentelor.

Evită produsele congelate cu gheață pe ele

Dacă observi gheață acumulată pe pachetele de legume sau carne congelate, înseamnă că, la un moment dat, congelatoarele au fost întrerupte, alimentele s-au dezghețat și, când au fost recongelate, s-a format gheață. Există riscul ca unele bacterii să se fi dezvoltat deja în perioada în care alimentele au fost decongelate, chiar dacă acest lucru s-a întâmplat doar parțial.

Atenție la carnea tocată!

De cele mai multe ori carnea tocată este făcută din bucăți de carne expirate, amestecate cu bucăți mai proaspete și multă grăsime. La această carne se mai adaugă și organe pe cale să expire, deoarece îi dau o culoare roșie apetisantă.

Mai bine cumperi carne de lucru sau bucăți întregi de carne pe care le speli și le toci acasă la mașina ta de tocat.

Atenție la alimentele gata preparate!

Multe supermarketuri au și o zonă de alimente gata pregătite: salate, tocănițe, ciorbe, fripturi, cârnați sau prăjituri. Ele vin în întâmpinarea clienților care doresc să ia o masă caldă la prânz sau care nu au timp să meargă la cumpărături și să gătească acasă.

Dar nu mai este niciun secret că multe ingrediente folosite pentru aceste preparate se apropie de termenul de expirare. Pentru a nu fi aruncate, ele sunt folosite în diverse mâncăruri unde capătă un gust delicios de la condimente și sosuri. Mâncarea gătită în condiții igienice nu este periculoasă, dar trebuie consumată imediat. Nu cumpăra un pui rotisat să îl ții în frigider o săptămână! Este mai sigur să îl consumi în ziua respectivă.

Evită produsele cu etichete suprapuse la cumpătături

Uneori observăm produse cu etichete suprapuse neglijent și cu o reducere nesemnificativă, de un leu sau doi. În acest caz, reducerea camuflează de fapt data expirării. Este mai bine să eviți aceste alimente care s-ar putea să fie deja expirate, dar etichetate ca produse cu reducere pentru a se cumpăra mai repede.

Ai grijă la conservele de metal

Verifică bine conservele de pește, de sosuri sau legume! Dacă sunt deformate, perforate sau umflate, lasă-le pe raft. Nu le cumpăra, chiar dacă au un preț mai mic. Sănătatea ta este mult mai importantă. Toxina botulinică, deseori prezentă în conservele alterate, este deosebit de periculoasă, atacă virulent organismul și creierul și poate duce la deces, dacă nu se intervine rapid.  

sursa foto: Pexels.com