Asparagusul este mai bun copt

Mulți dintre noi știu cât de sănătos este asparagasul, dar crenguțele lui fragede nu trebuie fierte sau gătite la microunde, pentru că își vor pierde concetrația de vitamina C. Cel mai bine este să consumi această legumă pregătită la cuptor sau călită cu puțin ulei, pentru a fi crocant și mult mai bun la gust.

Kiwi nu mai trebuie decojit

Știm că este neplăcută coaja maronie a acestui fruct, plină de perișori aspri. Dar nutriționiștii spun că nu trebuie să mai decojim kiwi. Aici sunt depozitate cele mai multe vitamine și minerale benefice ale acestui fruct.

În plus, în coaja lui se găsesc folați și fibre, alături de un mare procent de vitamina E, care ar fi suficiente pentru întreaga zi. Spălați bine kiwi cu apă rece, să scăpați de perișorii aspri, și încercați să consumați aceste fructe cu tot cu coajă, așa cum mâncați merele.

Roșiile, mai bune gătite

Sigur că o salată de roșii proaspete și bine coapte este delicioasă și sănătoasă, dar se pare că aceste fructe ne oferă o concentrație mai mare de licopen, dacă sunt gătite. Acesta este un antioxidant vegetal, solubil în grăsimi, pe care organismul îl va asimila în întregime din roșiile fierte sau coapte la cuptor. El combate bolile de inimă și apariția tumorilor.

Căpșunele nu se congelează și nu se taie

Conform unor studii recente, căpșunele oxidează și își pierd mult mai repede nutrienții benefici dacă au fost congelate sau dacă au fost zdrobite sau tăiate cubulețe. Este mult mai bine să consumi aceste fructe întregi, curățate de codițe și spalate cu apă rece.

Broccoli se gătesc mai bine la aburi

Nu fierbe, nu prăji și nu coace buchețelele de broccoli. Mulți nutriționiști spun că este mai bine să le mâncăm proaspete, în salate, cu ulei de măsline și lămâie, sau să le gătim doar la aburi. Orice altă metodă de a le găti înseamnă să pierzi o bună parte din vitamina C și din antioxidanții și compușii activi care combat apariția cancerului.

Usturoiul este mai bun tăiat felii

Această legumă atât de mult iubită pe la noi conține un procent ridicat de alicină, o enzimă care combate apariția tumorilor și care își sporește calitățile când este expusă la aer și lumină. De aceea, este bine să gătești usturoiul curățat și feliat, după ce l-ai lăsat câteva minute să stea la temperatura camerei. În unele rețete de friptură la cuptor, se folosește usturoiul în coajă, dar medicii recomandă să fie consumat decojit.

Castraveții se consumă cu tot cu coajă

Nutriționiștii recomandă să consumăm castraveții cruzi cu tot cu coajă la salate, pentru că astfel sporește cantitatea de fibre, precum și cea de minerale. Multe gospodine au tendința să curețe coaja, deoarece este mai amară, dar are și ea beneficiile ei. Consumă castraveți cât mai fragezi, să fie dulci și gustoși!

foto: 123rf.com