Bobul, pe numele lui științific Vicia faba seamănă cu boabele mari de fasole, dar este considerat mult mai gustos și mai sănătos. Planta provine din Asia, dar cultura ei era răspândită deja în Antichitate pe tot cuprinsul Europei de azi și în Orient.

În timpului Imperiului Roman, bobul era atât de apreciat încât se găsea mai des pe mesele celor bogați, iar romanii îi dedicaseră o sărbătoare anume în care consumau tot felul de preparate din bob.

Vicia faba – caracteristici

vrej de bob inflorit

Bobul este originar din zona mediteraneană sau din Asia centrală dar în ziua de azi este cultivat pe tot globul. Australia, China, Egipt și Etiopia sunt țările cu cele mai mari culturi de bob, asigurând 4/5 din producția mondială.

Temperatura propice culturii bobului este în jurul a 15°C. Crește pe aproape toate tipurile de sol, dar nu suportă solurile prea umede. Se pare că pământul ușor argilos din Transilvania și din zonele de deal și podiș ale Moldovei este cel mai bun pentru cultivarea acestei leguminoase. În nordul Moldovei, în Bucovina sau Ardeal, bobul este cultivat încă în multe gospodării.

Vrejul plantei poate atinge 1,6 m înălțime, face flori albe, iar fructul are forma unei păstăi de până la 14 cm, ușor umflată, de culoare verde, care conține până la cinci semințe comestibile, mai mari decât boabele de fasole.

Valori nutritive

Mulți români confundă bobul cu fasolea cu boabe mari, dar plantele sunt destul de diferite. În plus, bobul este considerat mult mai gustos și cremos, iar valorile lui nutritive sunt mult mai apreciate.

Bobul este o sursă excelentă de calciu, fosfor și magneziu, precum și de vitamina A sau vitamina C. Iată ce proprietăți nutritive are o porție de 100 de grame de bob.

  • Apă – 65-70%
  • proteine 7-9%
  • grăsimi 0,4-0,7%
  • Fibre alimentare 2.75%
  • săruri minerale și vitamine 2,5%
  • calorii – 70 – 100
  • calciu 105 mg
  • potasiu 1,39 mg
  • fosfor 600 mg
  • magneziu 240 mg
  • cupru 3 mg
  • fier 2 mg
  • vitamina A 200U.I.
  • vitamina B1 0,3 mg
  • vitamina B2 0,18 mg
  • vitamina C 25 mg
  • niacina (vitamina B3) 1,8 mg.

Cum se folosește bobul în bucătărie

Bobul verde și crud este o adevărată delicatesă, cu miez moale și cremos, cu un gust ușor de fasole, iarbă proaspătă și pământ. Boabele tinere, adică semințele verzi fragede, se pot mânca și crude în salate cu lămâie, ulei și sare.

Când păstaia se coace, ea devine galbenă, iar semințele din interior capătă și ele o culoare închisă. Ele pot fi păstrate în stare uscată timp de câteva luni, așa cum se păstrează și boabele de fasole.

Dar de la bob nu se folosesc doar boabele. Primăvara devreme, când lujerii plantei sunt fragezi se folosesc părțile din vârf cu frunze fragede în supe și ciorbe. Ele au un gust acrișor de fasole proaspătă.

Bobul verde este cel mai apreciat, iar acesta se recoltează vara, când păstăile sunt încă verzi și boabele bine formate. Iar bobul uscat se recoltează toamna târziu, după ce păstăile s-au uscat și se deschid singure pentru a elibera semințele.

Boabele uscate trebuie rehidratate pentru a fi consumate, se lasă peste noapte în apă rece și se gătesc a doua zi precum fasolea sau mazărea uscată.

Bobul – proprietăți curative

Dincolo de faptul că este o leguminoasă delicioasă, pe care merită să o consumăm mai des, bobul are și proprietăți medicinale apreciate din vremuri vechi. În primul rând, el are proprietăți diuretice și ajută digestia, stomacul și rinichii.

Este bogat în fibre ceea ce arată că facilitează tranzitul intestinal. Dar studiile recente au demonstrat că este o leguminosă care reglează absorbția de zahăr în sânge și de grăsimi, așadar contribuie la reglarea acumulărilor de colesterol și glucide în sânge, menținând arterele și inima sănătoase.

Datorită concentrației mari de calciu și săruri minerale, bobul este excelent pentru fortifierea oaselor și a mușchilor și este recomandat copiilor, adolescenților și femeilor care se apropie de menopauză.

Mâncărica de bob este recomandată celor care suferă de cistite, colici renale, inflamația prostatei sau în afecțiuni reumatismale.

Cum se păstrează bobul

semințele de bob uscate se gătesc și se păstrează precum fasolea boabe

Bobul proaspăt este destul de delicat și trebuie păstrat la frigider, acoperit cu folie de plastic alimentară, pentru 2 – 3 zile. Dacă dorim să-l congelam, îl opărim 1 – 3 minute în apă fierbinte, trecem boabele opărite printr-un jet de apă foarte rece, apoi le punem pe un șervet de bumbac curat unde le lăsăm să se scurgă și să se răcească complet. Punem bobul în pungi și îl congelăm.

Bobul uscat este mai ușor de păstrat. Se poate conserva în recipiente din carton sau din sticlă în cămară, timp de 4 – 6 luni.