Laptele la congelator poate fi păstrat câteva luni, fără să își piardă proprietățile. Specialiștii recomandă o perioadă maximă de 3 luni, în care laptele va fi la fel de bun și de aromat după decongelare.

Dar, laptele la congelator poate fi păstrat până la 6 luni, cu mențiunea că, după decongelare, este posibil să se separe grăsimea de zer și trebuie amestecat bine cu mixerul. Așadar, perioada de 3 luni este mult mai indicată și este perioada optimă în care laptele va fi la fel de bun, ca înainte de congelare.

Ce pierzi dacă păstrezi laptele la congelator

Substanțele nutritive din lapte se păstrează la fel de bine și la congelator, în termenul de 3 luni de zile. Sărurile minerale de sodiu, calciu sau potasiu, vitamina B12 sau vitamina D se păstrează, chiar dacă laptele este congelat.

În schimb, se pierd unele enzime și vitaminele solubile precum vitamina C.

Dar gustul laptelui și parfumul lui dulce se menține, dacă este congelat cel mult pentru 3 luni.

Laptele pasteurizat este singurul care rezistă în frigider o perioadă lungă de timp și nu are nevoie de congelare. El este la fel de hrănitor și gustos precum laptele neprocesat, dar prin pasteurizare se distrug rapid bacteriile care strică gustul laptelui și îi scurtează perioada de valabilitate.

Câteva sfaturi pentru laptele congelat

Laptele proaspăt se păstrează la frigider, la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade Celsius, timp de 2 – 3 zile. Este bine să fie consumat cât mai repede după cumpărare. Dacă nu este consumat în perioada optimă, atunci se poate pune la congelator, în sticle de plastic.

  • Când torni laptele în sticlă, lasă cel puțin un spațiu de cinci degete la vârful sticlei; prin congelare, laptele își mărește volumul și trebuie să fie un spațiu gol în sticlă, să nu pocnească;
  • Evită sticlele din sticlă, când vrei să congelezi laptele, pentru că este posibil să se spargă la temperaturi prea joase;
  • Poți congela laptele și în cutia originală, chiar dacă nu a fost deschisă;
  • După decongelare, laptele trebuie consumat cel mult în 2 – 3 zile;
  • Laptele se decongelează treptat, în frigider, cu o zi înainte de folosire; nu grăbi procesul de dezghețare, încălzind laptele, pentru că își va strica gustul;

Dacă este ținut prea mult timp la congelator, după decongelare se separă zerul de grăsimea albă, dar laptele poate fi agitat sau amestecat cu mixerul și își recapătă consistența.