Tu cum păstrezi alimentele și cum verifici sosurile, ciorba sau friptura păstrate la frigider? De cele mai multe ori, verificăm mirosul. Dacă le încălzim și miros bine, înseamnă că sunt bune de mâncat, chiar dacă le-ai gătit acum cinci zile. Experții în sănătatea alimentară ne contrazic.
Nu te lăsa păcălită de miros!
Multe preparate datorită condimentelor miros bine și au un gust bun chiar și la o săptămână după ce le-am gătit. Sarea este un bun conservant. Piperul, usturoiul și ceapa, atât de des folosite în bucătăria românească, păstrează un gust bun, care ne păcălește. În realitate, însă, bacteriile încep să se înmulțească și, chiar dacă nu ne fac foarte rău, ne pot da dureri de stomac și flatulență, dacă mâncăm alimentele învechite.
Cât timp trebuie să păstrezi alimentele la frigider
Înainte de toate ai grijă ca frigiderul tău să fie mereu curat și igienizat. Temperatura optimă pentru orice aliment este între 3 și 5 grade Celsius. Nu pune niciodată alimente calde în frigider, nu uita ușa deschisă și ai grijă ca toate preparatele și alimentele să fie acoperite cu un capac, cu folie alimentară sau folie de aluminiu.
Cât timp trebuie să păstrezi carnea
friptura de pui: 3, 4 zile
cârnații: 3 zile
bacon: 7 zile
friptura de porc sau vită feliată: 2 zile
peștele: 1 zi
somon afumat: 1 – 2 săptămâni
Cât timp trebuie să păstrezi fructele
fructele cu pulpa moale: 1, 2 zile
fructele cu pulpa sau coaja tare: 3 – 7 zile
Cât timp trebuie să păstrezi legumele
verdețurile: 2, 3 zile
legumele: 3, 4 zile
Cât timp trebuie să păstrezi lactatele și ouăle
laptele dulce: 4, 5 zile
crema de brânză sau urda: 2, 3 zile
brânzeturile tari și grase: 1 săptămână
ouăle: 1 săptămână
Cât timp păstrezi alimentele gătite
Supele, ciorbele: 3 , 4 zile
Tocănițele, ghiveciurile, garniturile de legume: 1, 2 zile
Fripturile cu sos: 2, 3 zile