CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Tu cum păstrezi alimentele și cum verifici sosurile, ciorba sau friptura păstrate la frigider? De cele mai multe ori, verificăm mirosul. Dacă le încălzim și miros bine, înseamnă că sunt bune de mâncat, chiar dacă le-ai gătit acum cinci zile. Experții în sănătatea alimentară ne contrazic.

Nu te lăsa păcălită de miros!

Multe preparate datorită condimentelor miros bine și au un gust bun chiar și la o săptămână după ce le-am gătit. Sarea este un bun conservant. Piperul, usturoiul și ceapa, atât de des folosite în bucătăria românească, păstrează un gust bun, care ne păcălește. În realitate, însă, bacteriile încep să se înmulțească și, chiar dacă nu ne fac foarte rău, ne pot da dureri de stomac și flatulență, dacă mâncăm alimentele învechite.

Cât timp trebuie să păstrezi alimentele la frigider

Înainte de toate ai grijă ca frigiderul tău să fie mereu curat și igienizat. Temperatura optimă pentru orice aliment este între 3 și 5 grade Celsius. Nu pune niciodată alimente calde în frigider, nu uita ușa deschisă și ai grijă ca toate preparatele și alimentele să fie acoperite cu un capac, cu folie alimentară sau folie de aluminiu.

Cât timp trebuie să păstrezi carnea

friptura de pui: 3, 4 zile

cârnații: 3 zile

bacon: 7 zile

friptura de porc sau vită feliată: 2 zile

peștele: 1 zi

somon afumat: 1 – 2 săptămâni

Cât timp trebuie să păstrezi fructele

fructele cu pulpa moale: 1, 2 zile

fructele cu pulpa sau coaja tare: 3 – 7 zile

Cât timp trebuie să păstrezi legumele

verdețurile: 2, 3 zile

legumele: 3, 4 zile

Cât timp trebuie să păstrezi lactatele și ouăle

laptele dulce: 4, 5 zile

crema de brânză sau urda: 2, 3 zile

brânzeturile tari și grase: 1 săptămână

ouăle: 1 săptămână

Cât timp păstrezi alimentele gătite

Supele, ciorbele: 3 , 4 zile

Tocănițele, ghiveciurile, garniturile de legume: 1, 2 zile

Fripturile cu sos: 2, 3 zile