Meniul unui restaurant este menit să îți prezinte preparatele culinare pe care le poți consuma în locația aleasă. Dar, știi cum deosebești un meniu a la carte, meniul zileu sau carte table d’hôte? Iată mai jos explicațiile pentru fiecare tip de meniu în parte.

Ce înseamnă meniu într-un restaurant

Fiecare locație prezentată drept restaurant ori unitate turistică trebuie să dețină un meniu, o așa zisă listă care să includă toate preparatele culinare pe care le poți consuma în locație, dar și produse dulci de cofetărie ori patiserie sau băuturi alcoolice și non alcoolice. Practic, tot ce se poate consuma dintr-un restaurant, produse puse la dispoziția clienților, trebuie să fie trecut în meniu.

Tot în lista de meniu trebuie trecute și cantitățile porțiilor, în grame ori mililitri.

De asemenea, potrivit noilor reglementări, în meniu se vor trece și ingredientele cu potential alergen și caracteristicile nutriționale ale produsului prezentat. Potrivit legislației în vigoare, restaurantele vor avea două liste de meniu, una în care este prezentat meniul rezumat, și încă una în care este prezentat meniul complet.

Sură info: legislatie.just.ro

În meniul rezumat se vor include: denumirea, gramajul și prețul produsului, ingredientele ce compun preparatul și gramajele acestora, aditivii conținuti, ingredientele cu potential alergen și caracteristicile nutriționale pentru o cantitate de produs, în general pentru fiecare 100 de grame de produs.

Meniul complet, varianta extinsă, va trebui să conțină o variantă mult mai detaliată a preparatelor. Aici vor trebui trecute datele de pe eticheta ingredientelor ce au fost folosite pentru gătirea preparatului. Aceste date vor putea fi trecute fie într-un meniu tipărit, fie în formă electronica, pe baza unui cod QR.

Forma definitivă de meniu trebuie să conțină totalitatea preparatelor culinare, deserturi, bături, ori alte produse alimentare ce pot fi consumate.

Există mai multe tipuri de meniu, începând de la forma lui, până la modul în care este pus pe foaie. Un meniu poate fi trecut pe hârtie, pliant, carton, dar și în format electronic. În orice formă a lui, într-un meniu se vor trece alimentele în ordinea servirii lor, toate preparatele culinare, apoi toate băuturile, sub forma de prezentare lista de preparate și lista de băuturi.

Ce înseamnă meniu à la carte

Meniu à la carte este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de meniu într-un restaurant. Aici ai o listă de preparate culinare, băuturi, fiecare cu preț individual, de unde îți poți allege. Este o listă structurată, de regulă, pe categorii, iar de aici ai posibilate să îți alegi și să combini cat mai multe preparate.

Într-un meniu à la carte sunt prezentare preparatele în ordinea servirii, însă la începutul meniului vor fi trecute preparatele drept “specialitatea casei” sau “specialitatea bucătarului”.

Cum este structurat un meniu à la carte

  • Gustări reci și calde;
  • Preparate lichide – supe, ciorbe, crème, borșuri;
  • Preparate de bază/fel principal – fripturi, mâncăruri de vânat, minuturi;
  • Garnituri – simple sau asortate;
  • Salate;
  • Brânzeturi – simple sau specialități;
  • Desert – făcut în casă ori deserturi de cofetărie;
  • Fructe;
  • Listă de băuturi – care adesea vine separat sau este prezentată la finalul meniului. Lista de băuturi este compusă din: băuturi aperitive, vinuri albe, roze, roșii, vinuri spumoase și vinuri spumante, bere, apă, băuturi calde.

Ce înseamnă meniul zilei sau table d’hôte

Meniul zilei

Meniul zilei sau table d’hôte sunt două forme de meniu ce pot avea înțeles diferit în funcție de țară ori regiune.

Meniul zilei, în general, conține două sau trei feluri de mâncare, însoțite deseori de o băutură, toate acestea având un preț fix.

Spre exemplu, meniul zilei poate conține supă, ciorbă, friptură cu garnitură de cartofi prăjiți sau la cuptor, salată. Ori, meniu zilei ,poate conține un fel principal și o porție de desert alături de o băutură răcoritoare.

Atât combinațiile, cât și prețurile sunt diferite în funcție de restaurant.

Meniul table d’hôte

Termenul table d’hôte provine din limba franceză și se traduce prin “masa gazdei”. Provine de pe vremuri, când oaspeții se așezau la masă cu gazda la hanurile vechi. Aceștia primeau preparate pe care gazdele le pregăteau și plăteau un preț fix pentru ce aveau pe masă.

Meniu table d’hôte este tot un meniu cu un preț fix, dar care pune la dispoziție câteva variante de preparate ce pot forma o masa a zilei. De exemplu, se poate alege din două sau trei feluri de ciorbă, aperitive sau feluri principale, la fel și în cazul deserturilor. Aici îți poți forma tu propriul meniu la un preț fix.

În cazul meniul table d’hôte nu putem vorbi despre preparate precum “specialitatea casei” sau “preparatul zilei”.

Care este diferenţa dintre meniul à la carte, meniul zilei sau table d’hôte

Termenii “à la carte” și “table d’hôte” provin din limba franceză și definesc două moduri distincte de prezentare a meniului într-o locație.

Când într-un restaurant îți poți comanda tot ce dorești dintr-un meniu cu o listă predefinită prezentată de preparate/băuturi asta înseamnă că ai în față un meniu à la carte.

Când ai în față o listă restrânsă de preparate culinare și băuturi, iar acestea au un preț fix, asta înseamnă că este un meniu table d’hôte sau meniul zilei.

Meniul zilei sau meniul table d’hôte poate fi diferit în fiecare țară ori regiune.

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Zile libere 2024 – ce zile libere legale au românii în 2024