Sărbătoarea de Halloween ia amploare și în țara noastră an de an. Este momentul din an în care se organizează cele mai multe evenimente unde poți participa deghizat, și unde poți purta cele mai trăznite accesorii. Iată mai jos câteva idei creative pentru noaptea de Halloween 2023.

Când e Halloween 2023

Sărbătoarea de Halloween este întotdeauna celebrată în ultima zi a lunii octombrie, pe data de 31. În acest an, Halloween 2023, va fi pe 31 octombrie, respectiv marți. Va fi ziua mult așteptată în care de la mic la mare se vor purta costume de Halloween, machiaje deosebite și accesorii unice care vor atrage laude.

Devenit o tradiție deja, Halloween-ul reprezintă sărbătoarea cu origini europene, unde se respectă obiceiul de a merge din casă în casă, atât copii, cât și adulți, strigând „Ne dați ori nu ne dați” sau „Trick or treat”.

La schimb, ei vor primi dulciuri, mici cadouri sau chiar preparate culinare pe bază de dovleac, deoarece dovleacul este ingredientul vedetă al toamnei. Sărbătoarea de Halloween marchează și sfârșitul sezonului de recoltă și începutul iernii.

Istoria sărbătorii de Halloween

O sărbătoare despre care am auzit des la americani, Halloween-ul are origini europene, iar denumirea provine de la „All-hallow-evening”, cu prescurtarea Halloween, care înseamnă „ziua tuturor sfinților”.

Cuvântul Halloween a fost folosit pentru prima dată în secolul al XVI-lea, în Scoția, iar mai târziu, după multe discuții pe acest subiect, s-a aflat și că originile sărbătorii s-au regăsit într-un festival celt, cunoscut și sub denumirea de “Samhain”, festival care era organizat tot pe 31 octombire, zi cunoscută și astăzi pentru sărbătoarea de Halloween.

De unde vine asocierea de sărbătoare înfricoșătoare de Halloween? Deoarce Samhain era festivalul care desemna și noaptea morții anului vechi, asociat adesea și cu fantome și cimitir. De aici și popularitatea costumelor înfricoșătoare de Halloween.

Scopul festivalului era același ca cel de azi, să se adune recolte de către oamenii care mergeau costumați și machiați într-un mod diferit și atrăgător.

Cele mai cunoscute tradiții de Halloween

Sărbătoarea de Halloween are deja obiceiuri cunoscute și respectate de către toți cei care aleg să o celebreze. Pe lângă costumele deosebite care ajută la deghizarea într-un personaj înfricoșător, încă de pe vremuri se cunosc câteva obiceiuri și practice de Halloween.

Spre exemplu, în Anglia, sărbătoarea de Halloween era cunoscută și ca „Nutcrack Night”, eveniment cu ocazia căruia familiile și prietenii se adunau și obișnuiau să consume mere, nuci și cidru.

Irlandezii, pe lângă decorațiunile specifice de Halloween, întotdeauna aveau în locuințe și napi sau cartofi pe care îi sculptau cu fața unui demon. Acest obicei avea scopul de a alunga spiritele rele.

Tradiția dovleacului sculptat de Halloween este o practică ce își are origini în legenda lui Jack O’Lantern, personajul irlandez care, după moartea sa, a fost condamnat să rătăcească pe Pământ cu o lanternă într-un dovleac golit de semințe pentru a găsi drumul către lumea de dincolo.

Tradiția a rămas una dintre cele mai cunoscute și urmate de Halloween și în zilele noastre. Se sculptează un dovleac, se pune o lumânare înauntru și se poziționează la geam cu scopul de a ține la distanță spiritele rele.

Superstiții de Halloween

Se spune că dacă vezi un liliac zburând prin jurul casei, în noaptea de Halloween, zboară spirite rele prin jur și ar fi bine să te ferești.

O superstiție a sărbătorii de Halloween este aceea că, dacă auzit pași sau zgomote în spatele tău, nu este indicat să te întorci. Se spune că este un spirit venit de pe lumea cealaltă.

Se spune că, dacă ai hainele puse pe dos ori mergi cu spatele în seara de Halloween, în acea noapte poți să întâlnești în calea ta vrăjitoare.

Înainte de Halloween, vrăjitoarele își ungeau pielea un unguent care era considerat sacru. Unguentul le oferea senzația de zbor.

O superstiție de Halloween spune că, dacă observi un păianjen prin casă în noaptea de Halloween, înseamnă că spiritul unei persoane dragi te veghează.

Idei creative pentru noaptea de Halloween 2023

Sărbătoarea de Halloween este motivul perfect pentru a începe să decorezi locuința cu ornamente făcute chiar de tine. Este ocazia ideală și pentru a alege un costum deosebit în care să te deghizezi în acest an, dar și pentru a purta un machiaj înfricoșător. Iată mai jos câteva idei creative care te vor ajuta să-i impresionezi pe toți cei din jurul tău de Halloween.

Idei de decorațiuni pentru casă de Halloween

Sculptează cât mai mulți dovleci, în diferite forme și mărimi, și poziționează-i în toate colțurile casei ori la ferestre.

Imprimă fotografia unei mâini și poziționează-o/lipește-o pe geamul unei uși din sticlă. Îi vei speria pe toți cei care îți vor trece pragul.

Ia o pereche de încălțăminte mai veche, cu vârful ascuțit și cu catarame, pe care decorează-o cu o mătură, sau câteva bețe, și lasă-o la intrarea în casă. Vor părea pantofii unei vrăjitoare intrate la tine în casă.

Nu te-ai fi gândit că murăturile pot fi un accesoriu înfricoșător de Halloween, nu-i așa? Ia un borcan mare de sticlă, toarnă în el un lichid roșu, poate fi suc de fructe, și pune înăuntru o bucată mare de conopidă. În spatele borcanului poziționează o lumânare care va lumina borcanul și va părea astfel o bucată de creier desprins dintr-un corp poziționată într-un borcan cu un lichid roșu. Dubios, nu?

O altă decorațiune pe care o poți poziționa în curte de Halloween este o mască de gaze pe care să o ascunzi într-o grămadă de frunze de lungimea unui om. Pare că o persoană este căzută acolo, iar asta îi va speria pe toți cei care te vor vizita de Halloween.

Cu ajutorul bucăților de vată formează pânze de păianjem pe care le poți poziționa oriunde în casă. Deasupra candelabrului, la ferestre, asftel încât să pară o casă veche și bântuită.

Ia un borcan de sticlă pe care îl îmbraci în tifon cap coadă, îi vei pune doi ochi pictați și vei obține o fantomă bandajată în propria casă.

Ochi pictați sau chiar ochii unor jucării de plus pe care să îi lipești în diferite locuri. Spre exemplu în interiorul unei flori pe care să o poziționezi în prim plan. Pare că cineva te urmărește atent.

Ia hârtie colorată, desenează și apoi decupează diferite forme pe care ulterior le poți lipi oriunde dorești. Poți desena fantome, păienjeni, lilieci, orice crezi că este înspăimântător.

Idei creative de machiaj pentru Halloween 2023

De ce să nu încerci un machiaj înfricoșător în acest an de Halloween? Iată și câteva idei care te vor ajută să surprinzi pe toată lumea la petrecerea tematică.

  • Machiaj de vampir;
  • Machiaj de clown;
  • Machiaj păpușa Chucky;
  • Machiaj vrăjitoare;
  • Machiaj demon;
  • Machiaj cu 7 ochi și 3 guri;
  • Machiaj cap de schelet;
  • Machiaj de monstru înfricoșător;
  • Machiaj spiderman;
  • Machiaj Morticia Addams.

Idei creative de costume pentru Halloween

  • Costum de vampir pentru Halloween;
  • Costum de vârcolac;
  • Costum înfricoșător pentru Halloween de mumie;
  • Costum de mireasă zombie;
  • Costum de demon;
  • Costum de vrăjitoare;
  • Costum de pirat rănit;
  • Costum de păianjen;
  • Costum de pisică sălbatică;
  • Costum de schelet.

Citește și: Care este diferenţa dintre meniul a la carte şi meniul zilei, table d’hôte

Sursă foto: 123rf.com