În sezonul rece îți poți încălzi casa mai ușor folosind aparate conectate la curent electric, spre exemplu calorifere electrice sau aeroterme, dotate cu termostat pentru un consum optim.

În multe zone urbane, caloriferele alimentate cu apă fierbinte de la rețeaua orașului nu sunt suficiente pentru a încălzi casa. Pentru zilele geroase, când trebuie să păstrezi căldura în casă, este bine să ai la îndemână și alte surse de căldură. Iată trei tipuri de aparate cu avantajele și dezavantajele lor.

Calorifere electrice pe bază de ulei

Caloriferele electrice sunt cele mai folosite surse alternative de căldură, sunt mobile, pot fi instalate oriunde și nu necesită decât o simplă priză. Dar, pentru a fi eficiente, trebuie să aibă mai multe trepte de putere și să aibă termostat. Astfel, caloriferul electric poate fi mai bine reglat la temperatura dorită și poate funcționa mai multe ore fără să încarce factura la curentul electric cu o sumă astronomică.

În plus, el va radia căldură încă 15 minute după ce a fost oprit, deoarece uleiul rămâne încins mai multă vreme decât rezistențele unei aeroterme. Spre exemplu, într-un apartament bine izolat, dacă vrei să încălzești dormitorul, înmulțește suprafața camerei (m²) cu 50w/h și vei obține aproximativ necesarul de energie pentru a încălzi camera.

Într-un apartament care nu a fost izolat, consumul de energie aproape că se va dubla. Dacă setezi caloriferul la 2500w/h, înseamnă că el va consuma în medie 2,5kw/h, dar ține cont de faptul că termostatul îl va opri la intervale regulate.

Convectorul cu aer cald

Puteți găsi în magazinele cu aparatură electrocasnică diverse convectoare, cu diferite mărimi și prețuri rezonabile. Ele pot avea două sau trei trepte de căldură, de la 400kw/h, la 1000kw/h până la 1500kw/h.

Convectorul este dotat cu rezistențe care încălzesc aerul, sistemul lui de încălzire fiind unul foarte simplu. Convectorul face căldură imediat și este eficient mai ales în spațiile mici: o baie, un dormitor, camera copilului sau un hol în care nu ai calorifere.

Chiar dacă are o putere mare, din punct de vedere al consumului este mai eficient în camerele mici, pe când în camerele mai mari este bine să folosești un calorifer electric pe bază de ulei. În plus, trebuie să ții cont de faptul că acest tip de aparat favorizează umiditatea în încăpere, spre deosebire de caloriferul electric care usucă aerul.

Panourile radiante

Aceste aparate folosesc tot curentul electric, dar se bazează pe radiațiile cu infraroșu pentru a încălzi pereții și obiectele din fața lor. Sunt sisteme moderne, sunt silențioase, pot fi montate și pe perete, în orice încăpere.

Ele funcționează pe principiul radiației solare. Radiația emanată de aceste panouri încălzește obiectele care, la rândul lor, reflectă căldură în cameră. Radiațiile infraroșii nu sunt periculoase pentru organism, din contră ele sunt folosite în tratamentele durerilor articulare și musculare.

Panourile radiante pot fi montate către pereți, dulapuri sau biblioteci, dar și spre birou, acolo unde lucrezi mai mult timp. Panourile radiante ocupă mai puțin spațiu, dacă sunt puse pe perete, nu antrenează praful din cameră, așa cum face un convector, nu usucă aerul și nici nu mențin umiditatea ridicată. Dar au un preț mai mare de achiziție.

În schimb, au o eficiență mult mai ridicată decât caloriferele clasice. Încălzită în mod constant cu panouri radiante, o cameră va rămâne mai multă vreme caldă, deoarece se încălzesc pereții și obiectele din ea.  

foto: 123rf.com