Câinii simt oamenii răi, ticăloși sau agresivi, iar studiile din ultima vreme confirmă acest lucru. Cercetătorii japonezi, experți în comportament canin, demonstrează că nu degeaba sunt câinii numiți cei mai buni prieteni ai omului, deoarece ei pot învăța și recunoaște o gamă largă de gesturi și expresii umane.

Câinii învață repede când sunt păcăliți

Studiul condus de Akiko Takaoka de la Universitatea din Kyoto a vrut să demonstreze că prietenii omului ne cunosc mult mai bine decât am crede și că pot descoperi când mințim.

Stăpânii de câini care au participat la experiment au fost rugați mai întâi să arate câinilor câte o cutie plină cu hrană. Câinii au cercetat cutiile, fiind bucuroși să găsească mici tratații gustoase în ele. Ulterior, stăpânii au îndemnat câinii să exploreze alte cutii cu hrană în care, însă, nu se afla nimic. Câinii au fost dezamăgiți și și-au pierdut încrederea în stăpâni.

Când participanții la experiment au arătat din nou către cutiile cu hrană, câinii, știind că sunt goale, nu s-au mai lăsat păcăliți. La experimentul profesorului japonez au participat 34 de stăpâni și câinii lor. Toate animalele au avut un comportament similar în fața cutiilor de hrană goale. Știau deja că sunt păcălite. Ei au folosit experiența anterioară și nu le-au mai acordat încredere stăpânilor.

Câinii simt oamenii răi sau cu intenții agresive

În partea a doua a experimentului, stăpânii au ieșit la plimbare cu câinii lor și au abordat pe stradă alți participanți la studiu cărora le-au cerut anumite indicații. După ce stăpânii primeau informațiile necesare, străinii le dădeau câinilor o mică tratație.

În mod intenționat, unii dintre străini au vorbit agresiv cu stăpânii lor. Câinii care au primit tratații de la persoanele agresive au refuzat să le ia. Oricât au încercat, străinii care au ridicat glasul, care au înjurat sau au făcut gesturi brutale, nu au mai reușit sub nicio formă să câștige încrederea patrupezilor.

Experimentul demonstrează astfel că prietenii noștri blănoși sunt capabili să interpreteze gesturile și expresiile faciale și că pot face diferența dintre gesturile pașnice și cele agresive.

În cadrul experimentului japonez, au fost participanți care au acționat agresiv de la bun început, iar câinii au refuzat să se apropie de aceștia și și-au avertizat stăpânii prin lătrături și gesturi bruște. Chimia organismului uman se schimbă atunci când suntem nervoși și agresivi. Glandele sudoripare elimină diverși acizi care schimbă mirosul pielii. Noi nu simțim acest lucru. În cel mai bun caz ne dăm seama că transpirăm mai mult când suntem nervoși.

Câinii, însă, pot percepe schimbarea subtilă și vor evita persoanele nervoase sau le vor ataca. De aceea, uneori, câinii latră inclusiv la stăpânii lor, dacă aceștia sunt nervoși sau agresivi cu alte persoane din familie.  

foto: pexels.com