Anemona de iarnă sau Eranthis hyemalis este o plantă iubitoare de frig, mult mai rezistentă decât ghioceii. De cum apar primele raze de soare în ianuarie, ea este capabilă să înflorească într-o grădină adăpostită.

Frunzele sunt de un verde strălucitor și sunt rezistente la ger. Iar florile sunt micuțe, rotunde și aurii, cu câte șase petale rotunjite.

Habitatul ei natural sunt pădurile de câmpie, luminișurile sau malurile apelor curgătoare, mărginite de tufișuri. Cu siguranță ai observat această floare micuță, dar luminoasă prin plimbările tale la pădure. Dar o poți cultiva și în grădina ta, dacă vrei să te bucuri de flori cât mai repede posibil, înainte de a veni primăvara.

Anemona de iarnă, cultivare și îngrijire

Anemonele au mici bulbi rotunzi care pot fi plantați oriunde, în orice moment al anului, mai puțin în luna ianuarie când pământul este înghețat.

Le poți lua din pădure, cu puțin pământ în jurul rădăcinilor pentru a le transplanta în curte în lunile februarie – martie. Este suficient să plantezi două, trei tufe și se vor înmulți singure, formând un covor compact de frunze, dacă au soare aproape toată ziua.

Plantează anemonele de iarnă în locuri însorite din grădină, pe lângă tufele de iasomie, liliac sau printre pomii fructiferi. Dar ține cont că sunt plante care se înmulțesc rapid și pot sufoca alte flori, așa că trebuie să le ții din frâu.

Umiditatea este esențială vara

Anemona de iarnă este iubitoare de lumină și de soare, dar și de umezeală. Pământul trebuie să fie mereu reavăn. Vara, trebuie ferită de uscăciune și udată frecvent.

Aceste flori înfloresc foarte repede, chiar din luna ianuarie când este o iarnă blândă. În iernile aspre vor aștepta zilele mai calde din februarie și martie pentru a înflori.

Ele au o singură înflorire pe an, la fel ca ghioceii. Frunzele persistă câteva luni, iar florile vor apărea dinnou primăvara viitoare.

Florile ei sunt pline de polen și atrag albinele în zilele însorite din luna martie. Sunt plante benefice în grădină și îți aduc zâmbetul pe buze când încep să înflorească la întrecere cu ghioceii, primulele și crocușii.