Nu este cazul să aibă un program bine structurat tot timpul. Este nevoie ca micuții să experimenteze și plictiseala, care îi forțează să fie creativi. Vacanța este momentul să își urmeze interesele, să descopere noi pasiuni și să experimenteze. ”Orice tabără e binevenită, pentru că îl învață să socializeze, să își însușească noi abilități și spirit de independență. În plus, limbile străine sunt esențiale. Învățarea lor ajută memoria și capacitatea de concentrare. Cunoașterea lor asigură abilități de socializare și crește stima de sine”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.  

Activități interesante pentru vacanța de vară: Plimbări în natură

Lasă-l să se joace afară. Aerul proaspăt, exercițiile fizice și observarea lumii naturale sunt esențiale, nu doar în copilărie. Chiar dacă nu poate pleca din localitate, vezi ce ar putea copilul tău descoperi în zona din apropiere. Poate există ferme care pot fi vizitate, păduri, lacuri. Mergeți să explorați. O idee de activitate care va continua acasă este să-și aleagă o piatră și cu o suprafață suficient de netedă. Poate fi decorată cu acuarele, sclipici, i se pot lipi ochi, urechi etc. pentru a o transforma într-un ”animal de companie”. În plus, vara este momentul perfect pentru a privi stelele. Citiți despre constelații și planete înainte și încercați să le descoperiți pe cer.

Micul om de știință

Prin aceste activități interesante pentru vacanța de vară, copilul ar putea vedea și că anumite materii școlare pot fi distractive. Faceți diverse experimente științifice. Rulați mașinile pe o pantă și învățați despre gravitație. Amestecați oțet și bicarbonat de sodiu pentru a vedea ce iese. Examinați furnicile din parc. Invită-l să devină un mic meteorolog. Puteți amenaja pe balcon sau în curte o mică stație meteo și măsurați precipitațiile, direcția vântului și temperatura. Notați-le pe un caiet pentru a vedea cum se schimbă vremea în voastră. Comparați notele cu ale unui văr care locuiește într-un alt oraș.

Activități interesante pentru vacanța de vară: Lectură și sport

”Niciodată copilul nu citește suficient de mult și nu face destul sport. Vara sunt potrivite înotul, tenisul de câmp, jocurile de echipa (fotbal, volei, baschet)”, sugerează psihoterapeutul. Sportul îl poate practica alături de prietenii lui, dar și în mod organizat, dacă îl înscrii la un club. Pentru a face lectura mai atractivă, vizitați o bibliotecă sau o librărie. Vezi dacă nu există acolo seri de lectură, spectacole de teatru de păpuși, cluburi pentru adolescenți și alte lucruri distractive organizate special pentru cei mici pentru a face din citit o activitate mai agreabilă.

Gătiți împreună

Nu este nevoie să mergi prea departe pentru a găsi activități interesante pentru vacanța de vară. Poate te gândești că nu ai timp să mai stai cu copilul pentru că ai foarte multe treburi în casă, dar îl poți implica în ceea ce faci. Se va bucura să ajute la gătit. Totodată, din această activitate pot învăța lucruri care țin de matematică (ex. măsurarea ingredientelor) și pot exersa cititul rețetelor. Totodată, ajutorul pe care îl dă la curățenie îl va face mai conștient de efortul de care e nevoie pentru a face casa frumoasă și va fi mai atent la păstrarea ei.

Citește și: Viața în mijlocul naturii: activități interesante pe care să le faci când vrei să petreci timp în aer liber

Redescoperiți jucăriile vechi

Multe dintre jucăriile lor sunt uitate sau ascunse în spatele altor jucării. Vacanța le oferă timp pentru a le redescoperi. De unele se vor bucura din nou, pe când de altele s-ar putea să-și dea seama că nu și le mai doresc și le pot dona. Poate juca jocuri de societate în orice perioadă a anului, dar acum poate face adevărate campionate. Ați putea juca toată familia, dar și invita copii de prin vecini sau prieteni. Este un bun prilej de socializare.

Citește și: Planurile de vacanță au eșuat. Ce e de făcut?

Libertate de alegere

”Pentru a-i structura timpul și a propune activități interesante pentru vacanța de vară, îi menționezi care sunt așteptările de la el. Eu, de exemplu, îi spun fetei mele că doresc ca într-o săptămână să citească un număr de pagini, să lucreze la matematică x probleme și să repete la chitară timp de câteva ore. Restul activităților vin în funcție de cum se organizează ea. Nu îi fac un program pe ore. Îi dau voie să își aleagă modul în care le face și am grijă să verific, prin sondaj. Dacă îi lași impresia că are de ales, e mai motivat să le facă, decât dacă îi spui exact cum și când să facă, pentru că atunci ar putea deveni recalcitrant. Dacă se și plictisește, e perfect, pentru că acest lucru stimulează creativitatea. Deci, este bine și să-ți lași copilul să găsească singur soluții. Adolescenților le recomand să facă voluntariat la diferite ONG-uri. Învață multe și se simt utili.”

Sursa foto: 123rf.com