Florile foarte parfumate și bogate în polen, care atrag albinele și fluturii nu sunt întotdeauna și cele mai periculoase dacă suferi de alergii. Polenul lor este greu și umed. Numai o cantitate mică ajunge să plutească în aer.

Cele mai periculoase sunt florile care nu par să aibă mult polen, deoarece granulele acestuia sunt ușoare și se dispersează ușor la cea mai mică adiere de vânt. Pe de altă parte, trebuie să mai știi că florile de grădină sau florile din ghivece obținute prin hibridizare sunt mai puțin iritante decât soiurile tradiționale de flori, pe care le iubește toată lumea.

7 flori care îți fac rău, dacă suferi de alergii

Aster, margaretele albăstrui

În topul listei cu flori care declanșează alergii vor fi mereu cele din familia margaretelor. Frumoasele flori aster, care sunt înrudite cu margaretele, dar au flori mai mici și albastre, încep să înflorească din luna august. Sunt adevărate comori pline de polen pentru albine și fluturi, dar sunt greu de suportat de o persoană alergică. Trebuie să le admire de la depărtare!

Daliile, și bune, și rele

Florile daliilor, bijuterii colorate pentru grădină și ghivece

Și daliile fac parte din familia margaretelor, Asteraceae, și multe soiuri clasice sunt pline de polen ușor purtat de vânt. Trebuie să știi, însă, că soiurile hibride mai noi sunt mai puțin iritante, pentru că au foarte puțin polen. Le recunoști după florile foarte bogate în petale, cu o formă rotundă, aproape globulară. Daliile hibride sunt mai ușor de suportat de persoanele alergice.

Margaretele albe

Se numără printre florile cele mai bogate în polen și, oriunde vezi margarete, vezi și o mulțime de albine, bondari și alte insecte iubitoare de parfum și nectar. Acestea se găsesc în flora spontană de la deal și de la munte, dar și prin curțile iubitorilor de flori.

Mai ușor de suportat sunt margaretele colorate, hibride ale soiurilor clasice, care conțin puțin polen. Le poți distinge după culorile lor vesele, albastru, indigo, roșu sau violaceu, iar cultivatorii le mai numesc și margarete africane.

Gerbera

Printre cele mai frumoase soiuri de margarete se numără gerbera, cu florile lor mari, cât palma, colorate în nuanțe atât de pastelate și de vii, că este imposibil să nu le iubești. Dar gerbera sunt bogate în polen, iar acest lucru se simte și din parfumul lor dulce-amărui. Ferește-te să aduci în casă vreun buchet de gerbera, dacă ai alergie la polen.

Mușețelul de toate soiurile

mușețel

Fie că este sălbatic, fie că este medicinal, mușețelul face și el parte din familia Asteraceae. Persoanele alergice trebuie să îl ocolească și, de asemenea, să ocolească și mușețelul uscat din care se face ceai, deoarece și acela conține un procent mare de polen și alergeni.

Crizantemele, puțin iubite de alergici

păstrezi crizantemele înflorite toată iarna

După margarete, crizantemele sunt și ele flori pline de polen și o adevărată pacoste pentru persoanele alergice, oricât ar fi de frumoase.

Floarea soarelui

Cultivată în scopuri industriale, floarea soarelui este totuși o foarte frumoasă floare de grădină. Câteva exemplare într-un colț însorit, unde alte flori ar muri de arșiță, fac grădina mai frumoasă. Dar floarea soarelui este parfumată și plină de polen, care este ușor purtat de vânt. Dacă ești alergică, ferește-te să o cultivi în curtea ta.

Câteva flori prietenoase, dacă ai alergie la polen

  • Azaleea
  • Begonia
  • Floarea de hârtie
  • Clematita
  • Căldărușa
  • Mușcatele geranium
  • Hortensia
  • Trandafirul japonez
  • Impatiens
  • Crinul păcii
  • Irișii