►Cel mai important lucru

„Familia este cel mai important lucru pentru om”, spune Cristina. „Ea ne imprimă modul nostru de a fi, aici ne întoarcem în momentele grele și aici ne împărtășim bucuriile. Ca urmare, este bine să mergi la întâlnirile familiei extinse”, remarcă psihologul, „fie că este un eveniment pozitiv, dar mai ales dacă este unul trist. Toți au nevoie de sprijin sau cu cine să-și împartă bucuria”.

►Fugi de conflicte

Și dacă știi că la acea întâlnire, care se dorește un eveniment frumos, urmează să fie certuri, vrei-nu vrei? Ce faci? Chiar dacă ți se pare că rudele tale nu au deloc dreptate într-o anumită privință, nu e cazul să te cerți în momentul respectiv. Nu contează cine câștigă o dispută, ci este mai important să fie liniște și toată lumea să se bucure de reuniune. Mai ales copiii nu au nicio legătură cu certurile voastre. Măcar de dragul lor ar fi bine să păstrați o atmosferă pozitivă.

►Renunță la intermediari

Dacă ai o problemă cu cineva din familie, vorbește chiar cu persoana respectivă. Dacă, de exemplu, cumnatul tău te scoate din minți, nu îi spune surorii tale problema, așteptând ca ea să o rezolve. Poți discuta chiar cu el și să încerci să înțelegi și punctul lui de vedere. Astfel, se poate ajunge la împăcare.

LASĂ COPIII SĂ SE DISTREZE

„Dacă aveți copii mici, organizați diverse jocuri pentru ei. Nu ar trebui să aveți pretenția să stea prea mult la masă, așa că implicați-i în ceva care să-i țină ocupați. Dacă sunt mai mari sau adolescenți, s-ar putea simți mai bine într-un spațiu doar al lor. Poate într-o altă cameră, să asculte muzică. Nu îi criticați sau țineți cu forța lângă voi, efectul va fi invers”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.