Îl poți ajuta ca lucrurile să fie mai ușoare pentru el. Psihologul Cristina Ion Rădulescu îi sfătuiește pe părinți să fie ei, în primul rând, calmi și să nu dramatizeze situația și copilul va privi și el lucrurile cu calm. În plus, „vorbește-i de această mutare, trezind în el spiritul de aventură”.

►Discută cu el despre ce va urma

Povestește-i din timp despre orașul în care vă mutați, noua casă, școală și împrejurimi. Asigură-l că va avea aceleași condiții și aceeași siguranță ca până acum. Fă-ți timp să discuți cu el și fii gata să îi răspunzi la orice întrebare, dându-i cât mai multe detalii despre ce va urma.

► Ajută-l să spună „la revedere”

Poți să îi faci cadou o agendă și să-l încurajezi să noteze numerele de telefon și adresele de e-mail ale prietenilor, astfel încât să se asigure că țin legătura. Organizează o mică petrecere de rămas bun și, dacă este posibil, fă un plan pentru a se revedea. Vorbește cu părinții prietenilor lui despre o eventuală vizită la noua voastră locuință.

►Fii alături de el

După ce v-ați mutat, ajută-l să-și facă noi amici, dându-i ocazia să cunoască împrejurimile. Până începe școala, invită copiii vecinilor la voi sau înscrie-l la o activitate unde își poate face noi cunoștințe.

ÎMPACHETAȚI ÎMPREUNĂ

Implică-l și pe el în procesul de mutare. Spune-i ce ar trebui să împacheteze, învață-l cum să sorteze lucrurile și să le dea deoparte pe cele pe care nu le mai folosește. Puteți stabili o dată la care să faceți asta împreună și să planifici apoi o mică răsplată, cum ar fi să vă uitați la un film de aventuri sau să comandați pizza. Printre coletele de împachetat, spune-i să își pună deoparte și anumite lucruri pe care să le aibă la îndemână în ziua mutării.