Coșuri cu rufe, serviciu, teme, vase, mâncare etc. Așa s-ar putea descrie pe scurt o zi obișnuită din viața ta? Ești o mamă perfectă? Dragostea și romantismul sunt pentru tine doar în cărțile pe care nu mai apuci să le citești, soțul tău s-a transformat în tati și atât?

„Multe femei se lovesc de această problemă și, de multe ori, nici nu își dau seama când și cum li s-a întâmplat să se îndepărteze de soț. Apoi se întreabă ce s-a întâmplat”, remarcă psihologul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând că „din păcate, doar o parte din bărbații frustrați de această situație fac ceva ca să îi atragă partenerei atenția că este ceva în neregulă. Cei mai mulți se refugiază în muncă, anturaj sau își găsesc alte relații care să le satisfacă nevoile emoționale”.

Copilul, zeu cu puteri absolute

Nu ar trebui să uiți că o căsnicie solidă este coloana de susținere a unei familii fericite. Bineînțeles că îți vei iubi bebelușul și vei avea grijă de el, îți vei face programul în funcție de orele lui de masă și de somn, dar el nu va fi centrul universului vostru. Pe măsură ce crește va avea un loc foarte important în familie, dar nu va deveni cel care vă dictează cum să vă duceți viața și deține monopolul timpului vostru. Nu este sănătos nici pentru copil să fie tratat ca și cum ar fi un mic zeu cu puteri absolute asupra părinților. Va trebui să înțeleagă că este iubit, dar că și ceilalți oameni din jur sunt importanți, că părinții mai trebuie să aibă și timpul lor.

Schimbări în bine

Pe lângă schimbarea atitudinii, mai poți face câteva lucruri concrete pentru a mai avea timp de relația cu soțul tău:

– Dacă este și el de față, nu uita complet de soțul tău: oferă-i din când în când un zâmbet cald, spune-i ceva, atinge-l ca din întâmplare pe umăr etc.

– Fă ceva și pentru el, cum ar fi să-i prepari mâncarea lui preferată, să-i cumperi o cămașă sau să scoți copiii în parc sâmbătă dimineața, astfel încât el să se poată odihni mai mult dacă a avut o zi grea.

– Copiii, dacă sunt mici, ar trebui să aibă o oră fixă de culcare. Ar fi bine ca acest moment să fie cu cel puțin două ore înainte de ora la care tu și soțul tău veți adormi. Astfel, veți mai avea puțin timp să petreceți doar voi doi. Nu contează că doar vă uitați împreună la televizor sau puneți la cale programul pe ziua următoare. Important este că sunteți împreună.

– Chiar dacă nu poți plăti o bonă, roagă-ți mama sau soacra să stea cu cei mici câte o seară (nici prea des, dar nici prea rar) în care voi doi să puteți ieși singuri. Dacă nici una din ele nu te poate ajuta, vorbește cu o prietenă care are și ea copii ca să stați voi o dată și cu ai ei și ea odată și cu ai voștri.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu tel: 0721.046.829

Tatăl, implicat în educație

„Mamele nu uită că sunt și soții, dar de cele mai multe ori sunt prea obosite sau sunt frustrate că bărbatul nu le acordă ajutorul. Însă au o problemă: nu îl cer, ci li se pare de la sine înțeles faptul că au nevoie de ceva. Dar bărbații nu înțeleg decât dacă li se spune explicit. În plus, copiii nu sunt numai responsabilitatea mamei, nici măcar în cazul în care aceasta este casnică. Tatăl trebuie implicat în creșterea și educarea copiilor chiar de când aceștia sunt mici. El îi poate ajuta la teme, se poate juca cu ei etc. Astfel, adulții petrec mai mult timp împreună. Păstrarea gradului de intimitate între soți este esențial pentru bunul mers al căsniciei. Dar mai trebuie menționat faptul că, după naștere, femeia trece prin niște transformări care o pot bulversa: adevărate „furtuni” hormonale, schimbări ale imaginii de sine, de greutate etc. Soțul are misiunea de a o face să se simtă din nou o femeie atrăgătoare.”

Sursa foto: Kona Gallagher / flickr.com