►Dacă îl suspectezi pe el…

Dacă situația este inversă și tu ești cea geloasă pe colegele soțului tău, „trebuie, de asemenea să identifici acele nevoi neîmplinite ale amândurora, care ar putea dăuna relației voastre și l-ar putea împinge către infidelitate”, te sfătuiește psihologul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând: „Încearcă să vezi partea bună a lucrurilor: încă mai simți ceva pentru partenerul tău. Apoi, preocupă-te mai mult de aspectul tău exterior (poate colegele lui sunt mai îngrijite, iar tu te-ai neglijat), de formarea ta profesională (poate este momentul să evoluezi, să îi arăți soțului că ești în stare de mai mult: înscrie-te la un curs de recalificare sau – de ce nu? – chiar la o facultate). Dacă ai timp, mergi la o sală de fitness. Mișcarea te face să fii optimistă, iar încrederea în tine însăți va crește”. Dar cel mai important lucru este „să-i arăți soțului tău aprecierea de care are nevoie și atunci nici nu o va mai căuta în altă parte. Atenție însă, orice demers ai întreprinde, nu fi cicălitoare și nici nu-i face reproșuri”, mai adaugă Cristina.

► CONDIȚII „IDEALE” PENTRU FLIRT

Psihologul constată că „dintre relațiile extraconjugale, cel mai des întâlnite sunt cele cu un coleg de birou. Este perfect normal dacă ne gândim că petrecem mult mai mult timp la birou decât acasă, cu partenerul. În altă ordine de idei, la locul de muncă jucăm roluri care ne impun anumite conduite. Nu ne permitem să mergem neglijent îmbrăcate și multe dintre noi nu ies nefardate din casă. Nu vedem bărbații nerași la serviciu. Nu ne expunem în public problemele de acasă. Nu ne manifestăm necontrolat. Dacă e să tragem linie, părem ideali”, remarcă psihologul, care vede și alte circumstanțe ce te-ar putea încuraja să ai o idilă la serviciu: „Aprecierea lui pentru munca ta o poți confunda cu cea personală, care, acasă, poate s-a mai estompat. Toate acestea sunt premise clar favorabile unui episod romantic”, concluzionează ea.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

Psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu tel: 0721.046.829

►PREMISE FALSE

„Ceea ce nu trebuie să uiți este că la baza căsniciei tale se află criterii reale de alegere a partenerului, pe când cele pentru care te poți îndrăgosti de un coleg pot fi false, cum ar fi cel de proximitate. Este bine să te analizezi, să vezi de ce îți place respectivul, să identifici care sunt nevoile tale (de afecțiune, apreciere, apartenență etc.) și ce probleme există în cuplul tău. Apoi discută cu partenerul tău despre dorințele tale neîmplinite, fără să îl învinovățești. S-ar putea să ai surpriza să afli că și el are anumite neîmpliniri despre care tu nu știai. În niciun caz nu recomand relațiile la locul de muncă, nici măcar dacă nu ești căsătorită, cu atât mai mult dacă ai pe cineva. Implicarea afectivă interferează cu planul profesional și lucrurile nu vor mai fi ideale, ba, din contră, vor fi generatoare de frustrare, de nemulțumiri și, mai ales, de anxietate”.