Mediu perfect steril

Colectarea laptelui matern, pentru a fi oferit copilului atunci când mama nu este disponibilă, este modalitatea care permite continuarea hrănirii naturale. Este o soluție foarte eficientă și convenabilă, iar sarcina îngrijirii copilului poate fi preluată și de tatăl acestuia sau de alte persoane apropiate sau membrii ai familiei. 

Copilul nu va percepe nicio diferență între sânul matern și biberon, atâta vreme cât conținutul acestuia din urmă este identic cu cel pe care îl primește direct de la mama lui, iar tetina folosită este una adecvată. Reușita unui astfel de demers depinde de temperatura laptelui și certitudinea unui mediu perfect curat. De aceea colectarea, păstrarea și pregătirea laptelui matern trebuie realizată în condiții care să elimine orice risc de contaminare, iar acest lucru se poate realiza numai cu sisteme eficiente și cu funcții complete așa cum este un sterilizator pentru biberoane. Acesta garantează un mediu complet lipsit de germeni atât pentru biberoane, cât și pentru piesele pompei de sân, tetine, suzete și inele de dentiție, precum și pentru recipientele de colectare a laptelui.

Momentul ideal 

Unii părinți decid să-și hrănească copilul cu biberon încă de la naștere, folosind lapte matern, formulă sau o combinație între acestea, alții introduc biberonul înainte de a se întoarce la muncă sau pentru că plănuiesc să-și lase copilul în grija altcuiva pentru câteva ore pe zi, în timp ce unii aleg să nu folosească biberonul deloc. 

Fiecare situație în parte are o motivație clară, dar poate avea la bază și mituri sau legende urbane legate de alimentația copilului mic. Astfel, există ideea că dacă bebelușul nu este alimentat și cu biberonul, când acesta devine necesar, va fi refuzat. Reversul este că dacă un nou-născut este hrănit cu biberonul va refuza sânul. 

Realitatea este următoarea și este mult mai simplă: 

  1. Bebelușul care primește lapte matern sau formulă în biberon, în primele zile de viață, nu va refuza niciodata sânul. Criteriile lui sunt: gust și temperatură. Dacă acesta sunt îndeplinite va mânca la fel de bine și la sânul mamei și din biberon. 
  2. Copilul mic nu va refuza un biberon, dacă tetina va fi una moale, cu un debit adecvat și cu supapă de ventilație, care imită perfect forma sânului.
  3. Nu există un moment potrivit pentru a folosi biberonul, după cum nu există nici perioade în care acesta nu trebuie folosit. 

Poziția biberonului

Poziția biberonului este importantă și trebuie menținută pe toată durata mesei bebelușului. 

Partea superioară a biberonului nu are voie să atingă fața copilului sau să se sprijine de acesta, iar copilul trebuie ținut mereu în brațe, într-o poziție identică cu cea pe care o are atunci când este alăptat. Capul stă într-o poziție semi-culcată, la aproximativ 45 de grade, sprijinit de cot Biberonul se ține ușor înclinat, astfel încât adultul să poată controla fluxul de lapte.  

În timpul hrănirii, toată atenția este îndreptată doar la copil, iar din când în când, mai ales pentru cei foarte mici, care sunt alăptați la sân și doar ocazional cu biberonul, sunt necesare pauze scurte.

Copilul nu trebuie niciodată lăsat singur cu biberonul, nici dacă este mai mare și are tendința de a-l ține singur, după cum nu este indicat a fi lăsat să adoarmă cu biberonul în gură chiar dacă este gol.

Porția de lapte

Spre deosebire de alăptarea direct la sân, unde copilului stă atât cât are nevoie, masa cu biberonul, indiferent dacă este vorba despre formulă de lapte sau lapte matern, are o durată limitată. Acesta este una dintre diferențele care pot fi frustrante pentru bebeluși, iar acesta îți va manifesta nemulțumirea fiind agitat, plângând sau refuzând să doarmă. 

Situația poate fi prevenită simplu, oferind copilului o cantitate de lapte adecvată nevoii lui și utilizând o tetină care să-i ofere fluxul optim de lapte, raportat la ritmul lui de a mânca. Când micuțul și-a terminat masa, continuă să-l ții în brațe, astfel încât acesta să nu asocieze biberonul cu un sentiment neplăcut, dat fiind faptul că, pentru copii, masa este un moment complex care implică contact fizic cu mama sau persoana care îl îngrijește. 

Nu în ultimul rând, copiii de până la șase luni, care sunt alimentati natural, indiferent dacă este utilizat sau nu biberonul, trebuie să primească mereu lapte matern la cerere. Programul de masă, care impune anumite cantități de formulă de lapte este valabil doar pentru bebelușii care primesc exclusiv o alimentație cu formulă. 

Respectate, aceste câteva reguli simple vor face din biberon un aliat de nădejde pentru îngrijirea copilului mic, cu beneficii reale și pentru acesta și pentru adulții care-l îngrijesc. 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Philips