Află de la psiholog ce trebuie să știe fiica ta despre menstruație și cum să abordezi subiectul. Temele de discuție legate ”de sexualitate, de organele sexuale, de menstruație etc. nu ar trebui să fie considerate tabu la voi în familie”, recomandă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Este bine să abordezi tema ”cu seriozitate și fără disconfort, ca orice alt subiect. Furnizează-i materiale informative înainte de a fi ei tentată să caute pe internet. De exemplu, am cumpărat fiicei mele volumul ”Prima mea carte despre sex și corpul meu”. La început, a chicotit uitându-se la ilustrații, dar când a avut curiozități legate de text, am citit împreună și m-a întrebat despre termenii pe care nu-i cunoștea”.

Citește și: Ai crampe, dar nu și menstruație. 6 cauze posibile pentru aceste crampe și remedii naturiste

Vorbește fără falsă pudoare despre menstruație

Atunci când deschizi subiectul despre menstruație sau când te-a întrebat fiica ta, vorbește-i într-un limbaj clar, pe interesul ei. Nu arăta că îți este rușine de subiect, pentru că o vei face să creadă că este ceva în neregulă. Bineînțeles, există această pudoare și există anumite lucruri care țin de intimitate care poate nu se discută public, dar cu mama ei poate vorbi despre absolut orice. Explică-i ce anume i se va întâmpla, cât va dura, ce trebuie să facă sau să nu facă în aceea perioadă. Nu ar trebui să începi la o anumită vârstă, ci să profiți de curiozitățile care apar pe parcurs. Chiar și băieții ar fi bine să afle aceste amănunte. De exemplu, dacă un copil de grădiniță vede tampoanele în baie și întreabă ce sunt, îi explici că femeile sângerează puțin o dată pe lună. Se numește ciclu menstrual și nu doare. Tamponul absoarbe sângele și, astfel, nu se murdăresc.

Explică-i de ce apare menstruație

Dacă este mai mare, îi poți explica următoarele lucruri despre menstruație: ciclul menstrual apare datorită hormonilor din corp. Aceștia sunt substanțe chimice produse în organism. Ovarele eliberează estrogen și progesteron. Aceștia formează în uter o suprafață protectoare de care s-ar prinde sacul gestational cu embrionul în cazul în care ovulul eliberat o dată pe lună ar fi fertilizat. (Da, fetița poate rămâne gravidă cu aproximativ două săptămâni înainte de prima menstruație din viața ei și ar fi bine să știe asta). Dacă nu există nicio sarcină, țestutul care căptușește uterul este eliminat și constituie menstruația.

Dă-i detalii despre menstruație

Spune-i că menstruația nu este ceva murdar sau de care să-i fie rușine, dar trebuie să respecte niște reguli de igienă. Durează în mod normal între 3 și 7 zile. Ar putea ca la început, menstruația să nu fie regulată, dar, în doi-trei ani ar trebui să vină la un interval egal de timp între 21 și 35 de zile. În caz că nu se întâmplă asta, ar trebui să duci fetița la medic. Vorbește-i și despre sindromul premenstrual. Nu ar trebui să se sperie, dar să-și dea seama că anumite simptome cu ar fi starea de iritabilitate, tristețe, anxietate sau balonare pot fi cauzate de venirea mentruației și vor trece odată cu primele zile de ciclu.

Când ar trebui să duci fetița la medic

– a împlinit 15 ani și nu are menstruație

– dezvoltarea sânilor a început în urmă cu 3 ani și încă nu are menstruație;

– prima mentruație a venit în urmă cu mai mult de 3 ani și încă nu are menstre regulate;

– are crampe severe care nu se calmează cu ajutorul analgezicelor;

– are sângerare abundentă (trebuie să schimbe tamponul la mai puțin de două ore);

– are un sindrom premenstrual care o face să nu poată continua activitățile de zi cu zi.

Răspunde-i la întrebări despre menstruație

”Le vorbim fetelor despre menstruație atunci când pun ele întrebări, dar nu mai târziu de momentul în care încep să le crească sânii. Foarte multe copile au o perioadă premergătoare, în care încep să aibă acnee, au schimbări bruște de dispoziție, sunt mai emoționale și pot ajunge și la leșin, din cauza schimbărilor hormonale. Este bine să le prezentăm, măcar în linii mari, aparatul genital feminin și cel masculin. Le vom vorbi despre reproducere, la animale și la oameni. Le vom prezenta pericolul bolilor cu transmitere sexuală. Dacă simt că pot discuta orice cu părinții lor, este un pas important. Nu râdeți de ele, de naivitatea lor, de interesul lor pentru subiectul sexualitate. Dați-le informații cât mai devreme,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: