Soacra care te bate la cap să-i faci un nepot și zice că ești egoistă și nu vrei, când tu, de fapt, te lupți cu infertilitatea… Sau mătușa care îți spune că de ce mai faci al doilea copil, că viața e grea, când oricum nu ți-i crește ea… Unchiul care te întreabă pe un ton certăreț de ce nu-ți cauți serviciu și tu asta faci de un an fără succes… Sau chiar mama ta care știe ea ce e mai bine pentru tine și vrea să-ți impună binele ăsta cu forța… Și exemplele pot continua… Nu-i poți împăca pe toți și pace.

Nu le evita

Probabil că te gândești că mai bine nu te mai vezi deloc cu astfel de persoane, dar psihologul Cristina Ion-Rădulescu este de părere că nu este bine să le eviți. Nu vei face decât să adâncești conflictul. Până la urmă tot va trebui să te întâlnești cu respectivul și atunci va avea noi motive de supărare: faptul că l-ai ignorat un timp îndelungat. Cu cât este mai bătrân și mai singur, cu atât se va simți mai frustrat de purtarea ta. Bineînțeles, asta nu înseamnă că îi vei căuta mai des decât este nevoie compania, pentru că s-ar putea ca neînțelegerile dintre voi să se adâncească sau tu să fii epuizată psihic auzind mereu și mereu aceleași cuvinte descurajatoare. Este bine să păstrezi un echilibru.

Alege calea diplomației atunci când ai de a face cu rudele băgărețe

Și pentru că știi că vă veți întâlni, pregătește-te din timp și gândește-te cum vei răspunde la provocări, pentru că știi deja de ce vei avea parte. „Sunt două modalități de a reacționa la comportamentul intruziv al rudelor: fie cu foarte mult tact, fie cu agresivitate”, spune Cristina Ion-Rădulescu. „Dacă alegi calea diplomației, trebuie să știi cum să te pui în locul celui care te agresează cu întrebări indiscrete sau îți impune părerea sa. Află că face asta pentru că îi pasă de tine, dar nu știe să își gestioneze bine propriile probleme. În general, astfel de oameni știu foarte bine care e soluția la problemele celorlalți, dar nu știu cum să și le rezolve pe-ale lor. Încearcă să privești un astfel de om nu cu furie, ci cu multă compasiune și atunci ți-ai asigurat răbdarea de care ai nevoie”, te sfătuiește psihologul. Nu încerca să-l schimbi pe cel care te deranjează, ci încearcă să-ți schimbi atitudinea față de el. Dacă faci așa, poate, în timp, va arăta și el mai multă bunăvoință față de tine. Și chiar dacă nu se va întâmpla asta, măcar tu nu te vei mai simți atât de prost în compania lui și nu vei mai fi atât de stresată.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Caută-ți aliați

„La polul opus metodei diplomatice este să reacționezi violent. Țipi la el și îl faci să înțeleagă prin reacția ta că nu îți place ce spune. Și faci asta o dată, de două ori, până când respectivul își învață lecția și renunță să te mai bată la cap din cauza atitudinii deplasate pe care o ai. Oricât de eficientă ar putea fi o asemenea metodă, a răspunde cu violență este lipsit de eleganță și, mai ales, te va încărca negativ, crescându-ți nivelul de stres. Dacă știi că urmează să te întâlnești cu una din aceste rude, caută-ți aliați care să te ajute: poate altcineva din familie care să abată discuția într-o altă direcție sau chiar să îți ia apărarea. Înarmează-te cu răbdare și cu argumente ferme.”

 

Sursa foto: TheArches / flickr.com